Sectorul construcțiilor crește spectaculos: Sunt cereri noi și pentru construcția de fabrici

0
Publicat:

Creșterea în construcții la început de 2023 provine în special din segmentul retail si producție, dar și din segmentul logistic, operatorii internaționali continuând dezvoltarea rețelelor în România, susțin specialiștii Masterbuild.

Muncitori constructori la etajul superior al unei viitoare clădiri
Sectorul construcțiilor crește spectaculos, inclusiv pentru construcția de fabrici

Cifra de afaceri a companiei Masterbuild a fost de 74 milioane de lei la nivelul anului fiscal 2022 și previzionează pentru finalul lui 2023 o creștere a volumului de business cu 25% față de anul anterior, având în vedere contractele semnate în primele 4 luni ale anului curent.

Deși piața construcțiilor se confruntă cu probleme majore, cu impact rapid, precum lipsa materialelor de construcții și schimbările constante din punct de vedere legislativ, Masterbuild are un pipeline de noi lucrări de construcții de aproape 200.000 mp, reprezentând contracte deja semnate în primele luni din an sau în curs de negociere.

Cererea de noi fabrici este mare

58% din cerere a provenit anul trecut din sectorul de retail (parcuri de retail, centre comerciale, formate de magazine de retail), 15% din segmentul logistic (parcuri logistice și facilități industriale sau de producție) și 27% din segmentul de lucrări publice. Anul acesta, tendința continuă, cu un volum semnificativ al cererii pentru noi construcții înregistrat în special în retail și producție (fabrici și facilități de producție ale operatorilor internaționali și locali). Segmentul public continuă de asemenea investițiile în acest an, atât prin proiecte finanțate prin PNRR cât și din alte surse, care vor continua să genereze cerere în construcții.

Printre modificările legislative ce au pus presiune pe activitatea de construcții în ultimul an se numără eliminarea facilităților fiscale pentru angajatorii din construcții, împreună cu mărirea salariului minim brut pe țară de la 3.000 la 4.000 lei (OUG 16/2022, OUG 168/2022). În contextul în care contractele de construcții se derulează în cadrul unor bugete fixe, unele dintre modificările legislative au intervenit pe perioada derulării contractelor, transferând la companiile din construcții noile presiuni fiscale și costuri asociate. Având ca principală miză creșterea nivelului colectării fiscale, recentele măsuri nu au avut în vedere și realitatea pieței construcțiilor, punând o presiune suplimentară pe un sector deja marcat de presiuni inflaționiste și blocaje pe piața materialelor de construcții, apreciază specialiștii Masterbuild.

Piața de construcții traversează în continuare o perioadă instabilă, dar apetitul investitorilor rămâne ridicat în România, față de piețele din vestul Europei (țări precum Germania sau Austria) care sunt blocate investițional la acest moment. Previziunile economice ale CE indică o creștere de 2,5% în 2023 și de 3% în 2024, iar investițiile în construcții vor continua cu siguranță, în contextul deglobalizării și manifestarea unor tendințe precum nearshoring și nevoii de întărire a poziției României în regiune. Deși investitorii internaționali rămân prudenți, România rămâne o miză importantă de investiții în regiune, iar jucătorii din construcții care mizează pe dezvoltare, investiții și valoare adăugată vor face diferența în piață în următoarea perioadă,” declară Ștefan Ferdinand Vayna, CEO Masterbuild – General Contractor & Developer.

La nivelul anului 2023, obiectivul companiei este menținerea ponderii proiectelor de retail, producție, logistică și proiecte de infrastructură militară sau guvernamentală în totalul volumului de business și atingerea targetului de creștere cu 25% până la finalul anului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite