Se anunță noi reduceri de personal și de cheltuieli în companiile de stat: „Se fac economii de peste 1 miliard de lei”

0
Publicat:

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat marți că va opera reduceri de personal și de cheltuieli în companiile de stat din domeniul energiei, economiile generate de aceste măsuri depășind 1 miliard de lei.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja
Sebastian Burduja a demarat reforma companiilor de stat din domeniul energetic

Ministerul Energiei a anunțat, încă de la începutul anului, că va iniția un plan de restructurare a companiilor de stat din sectorul energetic, ce vizează reducerea substanțială a costurilor și eliminarea ineficiențelor, cu scopul de a asigura sustenabilitatea pe termen lung a acestor companii.

În acest sens, Sebastian Burduja, ministrul energiei, a transmis recent companiilor din portofoliul ministerului o adresă prin care li s-a solicitat acestora o analiză riguroasă a activității pe toate palierele funcționale și transmiterea, către Ministerul Energiei, a unui Plan de eficientizare a cheltuielilor, care să includă modalități de implementare a măsurilor de reformă și, totodată, măsuri concrete pentru creșterea veniturilor companiilor din portofoliul ministerului prin analiza activelor neproductive/nefuncționale și propunerea de soluții clare pentru valorificarea acestora și introducerea lor în circuitul economic.

Printre cele mai importante măsuri se numără:

- reducerea posturilor de conducere cu minim 30%, scăderea cheltuielilor totale cu salariile prin reduceri ale personalului administrativ cu minim 20%,

- reducerea cheltuielilor cu bunurile și serviciile cu minim 20%, reducerea cu cel puțin 50% a cheltuielilor de protocol și sponsorizări, precum și stoparea angajărilor, cu excepția cazurilor temeinic justificate.

• Reducerea posturilor de conducere: se urmărește simplificarea structurilor organizatorice și eliminarea unor funcții, cu scopul de a reduce birocrația și de a crește eficiența decizională, rezultând reducerea cheltuielilor și a aparatului administrativ de la nivelul fiecărei companii de stat.

• Scăderea cheltuielilor totale cu salariile prin reduceri ale personalului administrativ, fără a afecta activitățile productive, cu scopul de a eficientiza procesele interne. „Subliniem faptul că nu sunt vizate persoanele care își fac treaba, cele care sunt esențiale pentru buna funcționare a companiilor, angajații din activitățile de producție (cariere, mine, termocentrale, hidrocentrale, centrale nuclearo-electrice etc.)”, a informat ministerul.

• Reducerea cheltuielilor cu bunurile și serviciile: se vor analiza toate contractele încheiate pentru achiziția de bunuri și servicii, cu scopul de a obține cele mai bune prețuri și de a elimina cheltuielile nejustificate. Exemple: achiziția de mașini, de calculatoare, de servicii de consultanță care nu sunt necesare etc.

• Reducerea cheltuielilor de protocol și sponsorizările: se vor limita semnificativ cheltuielile cu evenimentele protocolare și sponsorizările, alocându-se aceste resurse pentru investiții în dezvoltarea sectorului energetic.

• Stoparea angajărilor noi: pe parcursul acestui an, angajările vor fi permise doar în cazul situațiilor strict necesare, în care ocuparea unui post este esențială pentru funcționarea corespunzătoare a companiilor sau pentru dezvoltarea și investițiile companiilor.

Restructurări și fuziuni

În acest moment, la nivelul Ministerului Energiei sunt centralizate și se analizează planurile de măsuri de eficientizare a cheltuielilor transmise de companiile de stat din sectorul energetic.

În plus, sunt analizate posibile restructurări și fuziuni între companiile din portofoliu: fuziunea dintre Electrocentrale Grup și ELCEN București, fuziunea dintre Societatea Comercială Institutul de Cercetare Științifică, Inginerie Tehnologică și Proiectare Mine pe Lignit din Craiova și Complexul Energetic Oltenia.

„Eficientizarea companiilor de stat din energie este o investiție în viitorul României și o măsură oportună, cu atât mai mult în actualul context, care impune refacerea echilibrelor fiscal-bugetare ale țării noastre. Ministerul energiei, în calitate de acționar unic, majoritar sau cu o pondere semnificativă în acționariatul companiilor, și-a stabilit ca obiectiv reforma reală a companiilor din propriul portofoliu. Aceste măsuri sunt spre beneficiul acestor companii, iar așteptarea noastră este că ele vor fi susținute de managementul companiilor, dar și de partenerii sociali (sindicate). Sunt necesare pentru a asigura viabilitatea pe termen lung a companiilor de stat din sectorul energetic și pentru a optimiza utilizarea resurselor publice.

O precizare importantă pentru toți angajații acestor companii și pentru reprezentanții lor la nivel de sindicat: măsurile NU vor afecta personalul necesar în activitățile productive. Vizăm direct reducerea aparatului administrativ și a birocrației. Sunt mii de persoane angajate ca personal TESA în toate aceste companii. O parte sunt competenți, își fac treaba și și-o vor face în continuare. Ceilalți vor avea oportunitatea să își găsească un loc de muncă în mediul privat, unde există o criză a forței de muncă. Am cerut tuturor companiilor transparență, reguli corecte și meritocrație. Vom urmări prin toate pârghiile pe care le avem la dispoziție ca autoritate publică tutelară modul în care fiecare companie își va duce la îndeplinire aceste planuri asumate.

Prin reducerea costurilor și creșterea eficienței, consolidăm securitatea energetică a țării, asigurăm un cadru mai stabil și mai competitiv pentru sectorul energetic românesc, contribuim la dezvoltarea economică prin investiții în infrastructura energetică. Totodată, vă asigur că Ministerul Energiei este hotărât să implementeze aceste măsuri într-un mod echitabil, asigurând în același timp continuitatea activităților existente, dezvoltarea celor noi și protejarea intereselor angajaților”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite