Schimbări la programul Euro 200, prin care elevii primesc subvenţii pentru cumpărarea unui calculator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Euro 200

Guvernul va modifica programul „Euro 200”, prin care acordă elevilor şi studenţilor un ajutor financiar pentru a-şi cumpăra un calculator. Schimbările vizează numărul de beneficiari, care va creşte, dar şi pragul de venit, care va fi majorat, scrie profit.ro.

Încă din anul 2004, Guvernul oferă prin programul „Euro 200” o subvenţie de 200 de euro elevilor şi studenţilor, pentru achiziţionarea unui calculator personal nou. Condiţiile pentru a accesa subvenţia este ca beneficiarii să fie elevi sau studenţi în învăţământul de stat sau particular acreditat, să aibă până la 26 de ani, iar venitul brut pe membru de familie să fie sub 150 lei.

Însă aceste condiţii, în special pragul de venit extrem de scăzut, au făcut ca banii alocaţi anual către program să nu fie cheltuiţi, pentru că cei care doreau să îl acceseze nu se încadrau în această sumă de 150 de lei. Potrivit datelor Executivului, anul trecut suma alocată pentru programul „Euro 200” a fost de 12 milioane de lei şi, deşi ar fi permis acordarea ajutorului unui număr maxim de 11.842 beneficiari, în mod real au existat doar 7.364 de elevi şi studenţi beneficiari. Executivul apreciază că alţi 4.478 potențiali beneficiari nu ar fi putut fi eligibili pentru subvenţie din cauza pragului mic de venit.

Ce modificări sunt aduse

Executivul motivează că sunt necesare schimbări ale programului, pentru a majora numărul beneficiarilor. Astfel, Guvernul a pregătit un act normativ prin care va majora la 250 lei pragul de venit brut pe membru de familie pentru elevii care vor să beneficieze de subvenţie.

Legea prevede, totodată, că plafonul maxim al venitului brut lunar pe membru de familie ar trebui indexat anual, prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum. Această indexare nu a mai fost realizată însă de niciun guvern din 2008, când plafonul a fost stabilit la 150 lei.

„Prin indexarea cuantumului plafonului la valoarea de 250 de lei, numărul potenţialilor beneficiari va creşte, asigurând astfel accesul la informaţia digitalizată şi a premiselor pentru dezvoltarea competenţelor de utilizare TIC pentru un număr mai mare de potenţiali beneficiari”, arată Guvernul în actul normativ pregătit în acest scop, citat de profit.ro.

Bugetul alocat în anul 2018 de către Ministerul Educaţiei Naţionale pentru implementarea programului de acordare a unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare prevede suma de 13 milioane de lei, ceea ce ar permite acordarea ajutorului pentru 13.575 potenţiali beneficiari.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite