Şapte ani de pană la Bursă: De ce fabrica de milionari a României funcţionează la cotă de avarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Guliver/ Getty Images
FOTO: Guliver/ Getty Images

Utilitatatea Bursei de Valori Bucureşti ca instrument de finanţare a economiei a fost recent pusă sub semnul întrebării de consultanţi şi analişti, în condiţiile în care nici o companie privată nu a mai fost listată din 2008 până în prezent, scrie Adevărul Financiar.

Teoria spune că bursa reprezintă o alternativă de finanţare a companiilor, pe lângă institituţiile de credit şi fondurile de investiţii. Realitatea ne arată că investitorilor le-a cam pierit curajul. Şi asta în condiţiile în care nicio companie privată din România nu s-a mai listat pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) din 2008 până în prezent.

În tot acest interval, BVB a reprezentat un instrument de privatizare parţială pentru mari companii de stat din domeniul energetic, precum Romgaz, Nuclearelectrica sau Electrica.

Singura tentativă a unei companii private româneşti de a se lista – este vorba de producătorul de adezivi Adeplast – a eşuat în urmă cu doi ani. Eşecul a fost pus pe seama unui preţ de vânzare prea ridicat.

Printre ultimele companii tranzacţionate la bursă, în 2008, s-au aflat Teraplast şi Casa Bucovina. Acestea au pierdut încă de la debutul la BVB. În condiţiile în care acţiunile Casei Bucovina, de exemplu, au scăzut cu 0,5% încă din prima zi, multe listări anunţate s-au amânat pe termen nedefinit.

Citiţi mai multe pe Adevărul Financiar

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite