Salariul mediu în Croația după adoptarea euro. Unde se plasează în comparație cu celelalte țări UE

0
Publicat:

Faptul că moneda euro a fost introdusă în Croația nu înseamnă că salariul său mediu va ajunge automat din urmă media zonei euro, scrie presa croată, potrivit Hotnews.ro.

Croația a adoptat euro la 1 ianuarie FOTO EPA-EFE
Croația a adoptat euro la 1 ianuarie FOTO EPA-EFE

Conform sursei citate, în prezent, salariul mediu net în Croația este de 866 de euro, ceea ce înseamnă doar 37% din media zonei euro, de 2.333 de euro.

Totuși, Croația stă mai bine în comparație cu salariul mediu al întregii Uniuni Europene, unde ajunge până la 42% din salariul mediu net pentru o singură persoană din Uniune (2.080 de euro).

Salariul mediu al unui italian, de 1918 euro, este egal cu două salarii medii croate, iar un salariu mediu austriac poate reprezenta până la trei salarii medii croate.

Specialiștii susțin că persoanele care au avut salariu mare în kune vor continua să aibă salariu bun și în euro, iar cei care nu vor încerca să acopere cu fonduri puține cât mai multe cheltuieli care cresc de la lună la lună, odată cu creșterea prețului la alimente, informează Hotnews.ro.

Salariile medii în UE

Potrivit datelor Eurostat, salariul mediu net al unei singure persoane în Uniunea Europeană era de 2.080 de euro, în zona euro de 2.333 de euro, iar media croată de 866 de euro este a patra de la coada clasamentului: Ungaria, 834 de euro, România, 796 euro, iar Bulgaria, 606 euro.

Din 2016 până la sfârșitul anului trecut, salariul mediu al Bulgariei a crescut cu 55%, iar al Croației cu 23%.

Statisticienii europeni înregistrează cel mai mare salariu net mediu lunar de 3.744 de euro pentru o persoană singură din Luxemburg, urmat de Danemarca cu 3.273 de euro, iar pe al treilea loc se află Irlanda, cu un salariu net lunar pentru o persoană singură de 3.142 de euro. Austria ocupă locul al șaptelea în Uniunea Europeană, cu un salariu mediu de 2.818 euro pentru o persoană singură, urmată de Germania, cu 2.737 euro. Salariul mediu net pentru o persoană singură în Grecia este de 1.260 de euro, în Slovenia este de 1.217 de euro, iar în Cehia este de 1.153 de euro.

Letonia și Lituania au avut salarii medii nete lunare mai mari pentru cei singuri, deși în 2016 salariile de acolo erau în urmă față de media croată. În ultimii șase ani, salariile din aceste două țări au crescut cu 56 și, respectiv, 63%.

Când ar putea trece România la moneda europeană

România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro, a fost concluzia celei mai recente evaluări a Comisiei Europene.

Potrivit datelor transmise de Wall-Street, toate informațiile arată că este imposibil să trecem la moneda unică europeană în 2023, 2024 și chiar 2025. De fapt, un termen realist ar fi mai degrabă anul 2030. Conform raportului de convergență, ţara noastră nu îndeplineşte niciunul dintre cele patru criterii de convergență necesare pentru a trece la euro.

Pentru ca ţara noastră să poată trece la euro trebuie să îndeplinim toate cele patru criterii de convergență: participarea cu succes la ERM II (Mecanismul European al Cursului de Schimb) timp de cel puțin doi ani, stabilitatea prețurilor, finanțe publice solide și sustenabile și o rată a dobânzii pe termen lung de cel mult de două puncte procentuale peste rata celor trei state membre care înregistrează cele mai bune rezultate în materie de stabilitate a prețurilor.

În 2018, ţara noastră îndeplinea un singur criteriu, cel legat de finanțele publice. Totuşi, în 2016, reușeam să satisfacem chiar trei criterii: stabilitatea preţurilor, finanţele publice solide şi rata dobânzilor pe termen lung.

În noiembrie 2022, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, anunța data la care crede că România va adera la moneda euro.

,,Anul 2029 este o ţintă viabilă pentru aderarea la euro, dar cea mai importantă este convergenţa reală despre care foarte puţină lume vorbeşte.”, a afirmat oficialul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite