Să cumpăr sau nu o locuinţă „la gri“?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul cu 10-20% mai mic decât al variantei „la cheie" poate părea atractiv pentru amatorii de casă nouă. Aceştia trebuie să fie însă atenţi la costurile ascunse presupuse de finisarea locuinţei.

Atenţie la costurile ulterioare

Apartamentul „la gri" este o găselniţă imobiliară. Un imobil „la gri" nu are finisaje interioare şi valorează cu aproximativ 10-20% mai puţin decât unul cu finisaje la cheie. În principal, avantajele sunt de ordin financiar, pentru că oferă o şansă celor care nu dispun de toţi banii pentru achiziţionarea unei locuinţe nou construite.

În anumite situaţii, diferenţa este suficientă pentru ca un cumpărător care apelează, spre exemplu, la programul „Prima Casă", să poată accesa creditul de care are nevoie. Alteori, în alte ipoteze, se poate întâmpla ca preţul de cumpărare să coboare între limitele care permit plata unui TVA de 5%.

În afara avantajelor de ordin financiar, apartamentul la gri poate fi o opţiune pentru proprietarul care are viziuni personale privind finisajele. În acelaşi timp, este foarte important ca un potenţial cumpărător să se informeze în amănunt ce înseamnă, în accepţiunea proprietarului, „apartament la gri", pentru a evita situaţia neplacută de a se trezi fără anumite utilităţi de care ar fi trebuit totuşi să beneficieze.

În linii mari, aceste apartamente se vând tencuite, având montate doar tâmplăria termoizolantă, uşa exterioară, reţelele electrice şi sanitare. Cumpărătorul urmează să-şi achiziţioneze gresia, faianţa, parchetul, uşile de interior, obiectele electrice şi sanitare.

La fel de important este un calcul al costurilor finisajelor realizate individual. Acest lucru trebuie făcut pentru că este posibil ca reducerea de preţ obtinuţă iniţial să devină o capcană, deoarece costul materialelor şi al manoperei poate duce la un preţ total mai mare decât cel cerut de un dezvoltator pentru livrarea la cheie a locuinţei.

Titel Folea,director Euroest

Diferenţă de 3.000 de euro

În condiţiile în care dorim să achiziţionăm un apartament ne confruntăm cu două întrebari punctuale. Să fie la cheie, adică finisat, inclusiv dotat cu obiecte sanitare, elemente electrice şi nu numai. Sau aceste finisaje să absenteze în totalitate şi să ne aranjăm locuinţa în modul în care ne dorim fiecare dintre noi, într-un stil reprezentativ?

Sigur că atât în primul cât şi în cel de-al doilea caz preţurile pentru achiziţionarea apartamentului nu pot să fie foarte diferite, atâta vreme cât finisajele nu sunt de natură premium. În cazul cumpărării unei locuinţe „la cheie", de dimensiuni medii, spre exemplu un apartament cu două camere, preţul nu poate fi cu mai mult de aproximativ 3.000 de euro, faţă de situaţia în care acesta s-ar achiziţiona fără finisaje.

Avantajele cumpărării unui imobil la cheie ar fi acelea în care cumpărătorul se degrevează de o serie de probleme. Printre acestea s-ar număra cumpărarea materialelor, angajarea muncitorilor, mai mult sau mai puţin calificaţi, costul manoperei şi tot ceea ce presupune amenajarea unui spaţiu de locuit. Printre cele mai importante dezavantaje se numără timpul necesar amenajării şi alte costuri care apar pe parcurs.

În situaţia „la cheie" cumperi ce ţi se oferă, ceea ce se vede la vizionarea unui apartament sau a unei case.

Nu în ultimul rând, cumpărarea unui apartament „la gri" are avantajul că oferă cumpărătorului posibiliatea de a ieşi din stereotipul apartamentelor vecine. Şi asta pentru că îţi poţi amenaja locuinţa exact aşa cum doreşti, în funcţie de stilul fiecărei persoane/familii. ;

Nicolae Şontică, adiministrator Atlas Construct

Amenajare în stil propriu

Avantajele achiziţiei unei case „la gri" pot fi multimple. Primul ar fi posibilitatea de personalizare - de cele mai multe ori , dacă aţi avea potenţialitate de a alege finisajele. În mod sigur, dacă vi se oferă opţiunea de a alege veţi stabili diferit în funcţie de gustul propriu, experienţa şi cunoştinţele din domeniu.

Pe de altă parte, un dezvoltator va alege, cel mai probabil, soluţiile de finisaj cele mai convenabile financiar, în timp ce alegerile personale vor pune accentul pe calitate şi fiabilitate. Ar mai fi avantajul posibilităţii de etapizare a investiţiei, în funcţie de bugetul disponibil.

Astfel, în cazul în care nu doriţi folosirea celor mai ieftine soluţii, puteţi opta pentru o finisare parţială a locuinţei achiziţionate, dar utilizarea unor materiale de calitate. Se pot face de asemenea la achiziţia unei case „la gri" reduceri de costuri, prin selecţia unor echipe de finisaj dispuse la execuţie cu un profit mai mic. De partea dezavantajelor pot apărea costuri mai ridicate ale materialelor.

În acest caz se vor cumpăra cantităţi mai mici, ceea ce conduce la un discount de achiziţie micşorat. Un alt minus este termenul de finisare, care va creşte şi costurile adiţionale presupuse de apelarea la un specialist, dacă este nevoie. Un alt lucru de care trebuie să ţineţi cont este că mutarea în noua casă nu se va face imediat, pentru că apartamentul trebuie mai întâi finisat.

În acelaşi timp, pot apărea costuri ascunse, care nu se pot estima la început, deci depăşirea bugetului alocat. În cazul în care se apelează la echipe diferite pentru fiecare categorie de servicii şi în lipsa unui coordonator al şantierului apare problema garanţiei lucrărilor executate, respectiv a lipsei acestei garanţii, faţă de o garanţie uzuală de minimum un an oferită de un dezvoltator.

Adrian Untaru,arhitect ADN Birou de Arhitectură

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite