Ruşinea de a fi pe „lista ruşinii“. Publicarea listei marilor datornici de către ANAF a înjumătăţit numărul acestora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte dintre datornici nu au vrut să apară pe „lista ruşinii“ şi au achitat datoriile către stat FOTO: Guliver / Getty Images
O parte dintre datornici nu au vrut să apară pe „lista ruşinii“ şi au achitat datoriile către stat FOTO: Guliver / Getty Images

Măsura publicării listei cu marii datornici la stat a dat roade, întrucât numărul acestora s-a redus la jumătate în preajma publicării, a arătat Dragoş Doroş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

„Publicarea listei cu marii datornici la stat, de către ANAF, a produs un efect, când s-a apropiat data primei publicări (...). Efectul s-a văzut, pentru că noi, în decursul unei luni, am diminuat mult acea listă, pe de-o parte pentru că am avut un efort de colectare şi pe cei pe care i-am avut pe listă i-am anunţat, s-au clarificat multe dintre situaţii, iar pe de altă parte, au fost contribuabili care au avut ei iniţiativa, nedorindu-şi să fie pe acea listă numită de presă «lista datornicilor», şi s-a diminuat. Am avut, iniţial, 185.000 de poziţii, dar când ne-am apropiat de publicarea ei, s-a înjumătăţit. Efectul este bun. Lista se actualizează şi se clarifică“, a afirmat Dragoş Doroş, într-o conferinţă de presă, la Timişoara, potrivit Agerpres. 

Dragoş Doroş a mai arătat că evaziunea fiscală este o „componentă continuă“, în contextul în care, a menţionat el, de doi ani, a luat fiinţă Direcţia Antifraudă, structură a ANAF care are ca obiectiv principal lupta cu această infracţiune.

„Antifrauda se ocupă exclusiv de evaziunea fiscală, rezultatele s-au văzut, dar mai este mult loc. Faţă de anul trecut, Antifrauda înregistrează un plus de 30% în ceea ce priveşte numărul de controale şi suma amenzilor aplicate. (...).Dacă vorbim de evaziunea mare, pe legume-fructe, cereale sau produse petroliere, aici ANAF are o muncă laborioasă, care trebuie să aibă la dispoziţie o bază de date mai modernă, un sistem informatic foarte modern (...). Colaborăm tot mai mult cu instituţii ale statului care se ocupă, la rândul lor, de lupta împotriva evaziunii fiscale, respectiv Parchete, Ministerul de Interne, Vamă, Poliţia de Frontieră, şi toate împreună trebuie să ducă la un sistem de informaţii complet, care în final să ne dea o luptă reală şi efectivă împotriva evaziunii fiscale“, a detaliat Doroş.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite