Românii se îngrămădesc să-şi cumpere locuinţe, în ciuda preţurilor tot mai mari şi a crizei provocate de pandemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Circa 54.780 de imobile au fost vândute, în luna iunie a acestui an, la nivelul întregii ţări, cu 7.008 mai multe faţă de luna mai, arată datele publicate luni de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Numărul caselor, terenurilor şi apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare în luna iunie este cu 7.963 mai mare faţă de perioada similară a anului 2020.

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în iunie 2021, în Bucureşti – 9.181, Braşov – 3.230 şi Ilfov – 3.002. Judeţele cu cele mai puţine imobile vândute în aceeaşi perioadă sunt Covasna – 166, Călăraşi – 203 şi Caraş Severin – 301.

Numărul ipotecilor, la nivel naţional, în iunie 2021, a fost de 24.209, cu 3.938 mai mare faţă de iunie 2020. Cele mai multe operaţiuni de acest gen au fost înregistrate în Bucureşti – 4.497, Arad – 3,488 şi Timiş – 1.550. La polul opus se află judeţele Sălaj – 68, Harghita – 72 şi Covasna – 74.

Judeţele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a şasea lună a anului 2021 sunt Arad – 520, Bihor – 393 şi Buzău – 373.

Potrivit unui studiu realizat de Imobiliare.ro, unul din patru români declară, în mod spontan, că achiziţia unei locuinţe reprezintă un obiectiv principal pentru 2021. Cei care au de gând să cumpere o locuinţă în perioada următoare sunt interesaţi mai degrabă de imobile noi, mai ales case/vile şi au la dispoziţie bugete mai mari.

„32% dintre respondenţi dispun de bani din resurse proprii pentru o achiziţie, în vreme ce 60% au nevoie de o finanţare bancară, iar 8% ar fi interesaţi de sistemul de rate la dezvoltator”, subliniază Daniel Crainic, director marketing Imobiliare.ro.

Dintre tendinţele majore în materie de locuire reperabile în contextul epidemiei de Covid-19, de menţionat este dorinţa de a locui mai aproape de natură, inclusiv în comunităţi situate în afara marilor oraşe.

În Bucureşti, cele mai mari creşteri de preţ  ale apartamentelor de două camere înregistrate în luna iunie faţă de mai au fost observate în zonele Universitate-Kogălniceanu, unde majorarea este de 25%, Victoriei-Romană, cu o creştere de 22,5%, Griviţa-Gara de Nord cu 21%, şi Mai – Domenii, unde creşterea a fost de 20%.

Preţul mediu cerut pentru un apartament de două camere la Universitate-Kogălniceanu este de 106.700 de euro, în timp ce în zona Griviţa-Gara de Nord, preţul mediu cerut în iunie a fost de aproape 68.000 de euro, arată datele statistice ale portalului Anunţul.ro, analizate de economica.net.

Tot creşteri ale preţurilor la locuinţe s-au mai înregistrat şi în cartierele Bucureştii-Noi – Dămăroaia, unde creşterea lunară a fost de 18%, în Floreasca-Dorobanţi creşterea a fost de 13,4%, iar în Unirii şi 13 Septembrie creşterea a fost de 12%.

Preferinţele românilor s-au modificat pe fondul pandemiei, 45% dintre români luând în calcul spaţiul exterior şi 44% o bună conexiune a internetului atunci când decid să achiziţioneze o nouă locuinţă. Printre punctele mai puţin importante se enumeră existenţa unei piscine sau a aerului condiţionat, poziţionarea în apropiere de centrul localităţii sau chiar a locului de muncă. Pentru cei care deţin deja o locuinţă, dar sunt interesaţi să facă o schimbare, mărimea casei (38%) şi spaţiul exterior (35%) sunt aspectele pe care ar dori să le modifice.

Doi din trei români consideră că deţinerea unui imobil reprezintă în general o investiţie bună şi că este o cale optimă pentru asigurarea unei securităţi financiare pentru vârsta pensionării. În prezent, peste jumătate sunt mulţumiţi de locuinţele achiziţionate, 58% declarând că deţin inclusiv un loc ce le asigură confortul necesar pentru lucrul de acasă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite