Românii reprezintă o cincime din lucrătorii casnici ai Uniunii Europene. Suntem depășiți de Bulgaria la rata de ocupare a forței de muncă
0România se situează printre țările cu cele mai scăzute rate de populație activă în muncă din Uniunea Europeană, cu 66% din populația de 15-64 de ani activă în comparație cu media europeană de 74%, în anul 2023.

Țara noastră înregistrează o proporție mai mare de persoane neangajate comparativ cu majoritatea statelor membre, informează Fundaţia Friedrich Ebert România.
„Această situație are la bază mai mulți factori, printre care se numără rata ridicată a emigrației în rândul populației apte de muncă în special după intrarea României în UE, populație inactivă din motive medicale, invaliditate sau dizabilitate, scăderea natalității în deceniile de după 1989 și fenomenul de îmbătrânire a populației”, se menționează în raportul menționat.
Oficiul european de statistică (Eurostat) arată că dintre cei 12,2 milioane de rezidenţi români cu vârste între 15 şi 64 de ani, aproximativ 8,06 milioane sunt consideraţi populaţie activă pe piaţa muncii, echivalentul a două treimi (66%) din totalul populaţiei, semnificativ sub media UE de 74%. Spre comparaţie, în Suedia populaţia activă atinge 84%, iar în Polonia şi Bulgaria depăşeşte 70%.
„Conform definiţiei Eurostat, populaţia activă este compusă din două categorii: populaţia ocupată, care desfăşoară activităţi generatoare de bunuri sau servicii, şi populaţia în şomaj, care caută un loc de muncă. Dintre cei 8.06 milioane de români în populaţia activă în anul 2023, doar 6,5 milioane de persoane erau angajate în locuri de muncă oficiale, restul fiind oameni cu activităţi neremunerate sau lucrători pe cont propriu. Astfel, rata de ocupare a persoanelor cu vârste între 15 şi 64 de ani din întreaga populaţie a României a fost de 54%, semnificativ sub media europeană de 60%. În topul clasamentului se află Suedia şi Germania, cu peste 70% din populaţia în această categorie având locuri de muncă oficiale, în timp ce Bulgaria, Polonia şi Spania se situează la aproximativ 60%", consemnează Monitorul Social, un proiect al federației.

O cincime din lucrătorii casnici ai UE muncesc în gospodăriile din România
Diferența dintre populația angajată într-un loc de muncă oficial și totalul populației active este dată de populația ocupată dar neangajată.
„În rândul acestei populații intră și lucrătorii casnici neremunerați, peste 200.000 de persoane în România, aproape o cincime din totalul lucrătorilor casnici neremunerați considerați ocupați din întreaga Uniune Europeană. În plus față de aceștia, populația ocupată acoperă și lucrătorii pe cont propriu, de aproximativ 840.000 de persoane în România”, potrivit sursei citate.

O cercetare anterioară a Monitorului Social a evidenţiat că această categorie este dominată, în România, de către agricultorii de subzistenţă, aproximativ 70% dintre aceştia aflându-se în risc de sărăcie în anul 2021.
Numărul lucrătorilor casnici neremunerați în România era de 891.000 în anul 2014, iar în anul 2023 numărul acestora este de 209.000. La fel, numărul angajaților oficial a crescut din anul 2014, când era de 5,8 milioane, la 6,5 milioane în anul 2023. Cu toate că se observă o traiectorie pozitivă a pieței muncii în România, cifrele actuale încă ascund vulnerabilități importante și aproape unice în Uniunea Europeană.