României i-a trecut pe la ureche glonţul agenţiei de rating Standard&Poor’s
0Standard&Poor’s, cea mai conservatoare agenţie de evaluare financiară, a păstrat rating-ul României la nivelul actual, adică treapta cea mai de jos recomandată investiţiilor. O decizie de retrogradare ne-ar fi dus în situaţia în care investitorii s-ar fi ferit de ţara noastră.
Cel mai important mesaj pe care l-a transmis Standard&Poor’s este că nu a scăzut rating-ul României deoarece se aşteaptă ca Guvernul României să majoreze pensiile cu numai 10% la toamnă. Majorarea de 40% prevăzută în legislaţia actuală ar fi pus în pericol finanţele publice.
„Credem că declinul bugetar indus de pandemia COVID-19 va oferi Guvernului un context politic pentru a reduce costul creşterilor de pensii prevăzute în legislaţie pentru luna septembrie. Dar în condiţiile apropierii alegerilor credem că nu va putea retracta integral creşterea şi va majora totuşi pensiile cu circa 10% (în loc de 40% cum e prevăzut în legislaţie)”, arată agenţia de rating.
Deşi agenţia se aşteaptă ca efectele economice şi fiscale negative provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19) să ducă la majorarea datoriei guvernamentale nete a României la 43% din PIB în 2020, estimează că vor avea loc măsuri semnificative de consolidare după alegerile generale din 2020.
„Anunţul Standard & Poor’s reconfirmă faptul că măsurile actualului Guvern pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei COVID-19 şi asigurarea unor finanţe publice sustenabile au fost cele corecte în contextul global actual. Aşa cum am subliniat şi în trecut, agenţia consideră că situaţia gravă a finanţelor publice a fost cauzată de creşterile nesustenabile ale cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, de iresponsabilitateta politicii fiscale prociclice promovate în ultimii trei ani”, a declarat Florin Cîţu.
Totuşi, agenţia de rating nu a transmis doar mesaje pozitive. S&P a subliniat că România a avut unul din cele mai slabe pachet de stimulare din regiune, de numai 3% din Produsul Intern Brut (PIB). Laolaltă cu alte măsuri, asta va duce la un deficit bugetar de 8% din PIB în acest an, consideră S&P. Agenţia de rating subliniază faptul că România dă 90% din taxele pe care le colectează pe salarii şi pensii.
Standard&Poor’s estimează că economia României se va contracta cu 5,5% în anul 2020, comparativ cu estimarea anterioară, ce avea în vedere o creştere de 3,5%. Totuşi, agenţia prognozează că activitatea economică îşi va reveni, astfel că anul 2021 va aduce o creştere de 4%.
Credem că Guvernul majora pensiile cu circa 10%, în loc de 40% cum e prevăzut în legislaţie. Standard&Poor’s agenţie de rating
Ce înseamnă menţinerea rating-ului
Decizia de a reconfirma rating-ul României, agenţia Standard&Poor’s a oferit un cec în alb Guvernului, este de părere analistul economic Claudiu Vuţă. Potrivit lui, pentru România, confirmarea rating-ului suveran este de importanţă capitală, deoarece retrogradarea ar fi reprezentat intrarea în rândul ţărilor non-investment grade, unde investiţiile nu sunt recomandate.
„Între 2008 şi 2014, România s-a confruntat cu această situaţie. Astfel, România s-a aflat, timp de şase ani, pe prima treaptă a categoriei non-investment (junk) a emitenţilor cu caracter speculativ, ale căror datorii prezintă un risc ridicat. Important de menţionat că în momentul în care o ţară este inclusă în rândul entităţilor non-investment grade, acestea se finanţează scump, greu şi în multe cazuri ajung în situaţia de a apela la asistenţă financiară internaţională, prin semnarea de acorduri cu Fondul Monetar Internaţional. De asemenea, investitorii ocolesc ţările ce nu au un rating recomandat pentru efectuarea investiţiilor şi se confruntă cu ieşiri de capital, efectele se transpun în devalorizarea monedei naţionale şi majorarea ratei inflaţiei”, afirmă Claudiu Vuţă.
În schimb, alţi analişti consideră că „nu ar fi venit apocalipsa” dacă România trecea la „junk”. „Albania nu este în UE, este în categoria «junk» şi se împrumută cu o dobândă egală cu a României. Ce ar fi însemnat dacă eram trecuţi oficial în categoria «junk»? Însemna că de a doua zi politicienii români trebuiau să reducă toate cheltuielile inutile: pensii speciale, salariile acelor bugetari care nu fac nimic toată ziua etc. Eram fortaţi de creditori să investim inteligent banii”, este de părere Radu Georgescu, Managing Partner la CFO Network, firmă specializată în contabilitate, audit, taxe şi analiza financiară. Georgescu afirmă că România este deja în categoria junk, în contextul dobânzilor plătite de fiecare ţară din UE la împrumuturile cu scadenţa la 10 ani. „Oameni buni, noi plătim o dobândă de 24 de ori mai mare decât bulgarii”, susţine el.
„România a cumpărat timp. Atât!”, susţine şi economistul Radu Crăciun, preşedinte peste pensiile private din România. El afirmă că, realist vorbind, strict pe baza datelor economice invocate în raport, România ar fi trebuit să fie retrogradată. Însă motivele pentru care agenţia nu ne-a retrogradat sunt legate de „speranţe şi aşteptări” legate de măsurile de politică economică de până la alegeri sau ipoteza că creşterea pensiilor va fi de doar 10% şi nu de 40%, consideră economistul. „Invocarea de către S&P a momentului alegerilor generale ca un moment al reevaluărilor nu face decât să arate că România a mai câştigat ceva timp şi că fără o schimbare de curs a politicii fiscale retrogradarea este garantată”, menţionează Radu Crăciun.
Credem că Guvernul majora pensiile cu circa 10%, în loc de 40% cum e prevăzut în legislaţie.
Standard&Poor’s
agenţie de rating