Teodorovici: Florin Cîţu este un bin Laden în devenire pentru finanţele din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu şi Eugen Teodorovici. FOTO Mediafax/Inquam Photos
Florin Cîţu şi Eugen Teodorovici. FOTO Mediafax/Inquam Photos

Fostul ministru de finanţe Eugen Teodorovici îl numeşte pe ministrul Florin Cîţu un „bin Laden în devenire al finanţelor din România”, după ce agenţia de rating Standard&Poor’s a afirmat că România a avut cel mai slab pachet de măsuri pentru economie.

Standard and Poor's a decis vineri să menţină rating-ul de ţară al României la BBB minus, cu perspectivă negativă, dar a avut şi o serie de semnale de alarmă, inclusiv în ceea ce priveşte creşterea pensiilor.

„Cei de la agenţia de rating spun foarte clar că pachetul de măsuri pe care guvernul României l-a luat pentru economie este cel mai slab din Uniunea Europeană. Vedeţi, se vorbeşte despre o perspectivă, asta înseamnă despre viitor. În noiembrie anul trecut, când agenţiile de rating au pus România mai jos decât am lăsat-o noi, ăştia socialiştii, cum spune dl. Cîţu; am lăsat-o la un rating stabil, cu perspectivă stabilă. Cum a venit guvernul Orban, cu măsurile pe care le-a anunţat şi pe multe dintre ele nu le-a implementat, perspectiva s-a mutat la negativă. Perspectiva, adică guvernarea PNL. Eu aşa traduc acest raport al agenţiei de rating, dar actul criminal, că dl. Cîţu vorbeşte despre terorişti... Dânsul cred că este un bin Laden în devenire al finanţelor din România, din păcate pentru economia românească”, a acuzat Eugen Teodorovici, la Digi24.

El susţine că agenţia a primit din partea Guvernului o scrisoare de angajament ferm cu privire la câtava măsuri pe care Guvernul şi le-a asumat. „Cu alte cuvinte, legea pensiilor nu va fi aplicată în acest an, ca şi alocaţiile şi multe altele”, susţine fostul ministru Eugen Teodorovici.

Florin Cîţu, acuzat de conflict de interese

Eugen Teodorovici recunoaşte că s-a bucurat că S&P a menţinut ratingul de ţară, chiar şi cu perspectivă negativă, pentru că „avem totuşi o şansă să ne revenim”, dar spune că guvernul nu comunică şi nu discută nici măcar cu mediul de afaceri.

Pe de altă parte, Teodorovici contrazice argumentele lui Cîţu privind costurile de împrumut ale României. El a dat exemplul Greciei, care este la categoria „junk”, sub nivelul de rating de ţară al României, dar se împrumută la 10 ani cu o dobândă puţin peste 2 la sută, având o datorie publică de 198 la sută. România are sub 40 la sută datoria publică şi se împrumută cu 4,83 la sută dobândă. „Unde este costul atât de redus pe care dl. Cîţu îl invocă?”, a spus fostul şef al Finanţelor.

El îi reproşează actualul ministru al finanţelor că a făcut anumite plăţi care puteau fi amânate, de exemplu avansul plătit pentru contractele de achiziţii militare. De asemenea, Teodorovici acuză că s-au introdus în mod arbitrar plăţi. „A fost o acţiune voită de a aduce un deficit de la 2,8, când am lăsat eu în 2019, la 4,3, ca să ne arate nouă în acest an, dar culmea a venit şi Covidul peste noi şi nu le-a mers această măsură mârşavă, să ne arate cât de buni sunt cei de la PNL”, a spus fostul ministru.

„Dl. Cîţu manipulează în mod grosolan opinia publică. Eu atâta îi cer: să vină public cu datele comparative, ce au făcut unii, ce au făcut alţii”, a spus Teodorovici.

El mai acuză că se destructurează Ministerul Finanţelor, se desfiinţează direcţii, pentru interese personale. Teodorovici l-a acuzat pe Florin Cîţu de conflict de interese, invocând un proces pe care tatăl ministrului l-ar avea cu statul român. În acest context Florin Cîţu desfiinţează o direcţie din minister. arată Teodorovici. „Mă întreb de ce structurile statului nu iau la analizat acest aspect”, a menţionat Teodorovici.

Pe de altă parte, Eugen Teodorovici susţine că pensiile se pot mări în continuare cu 40 la sută, în ciuda crizei aduse de pandemie, şi spune că ministrul de finanţe trebuie să găsească soluţii. „Partea publică are multe zone în care banii se cheltuie, ca să nu spun altceva, într-un mod total incorect şi sunt zone de unde se pot aduce foarte multe sume către bugetul de stat”, susţine fostul ministru de finanţe.

Social-democraţii au ştiut să găsească soluţii atunci când au fost la guvernare, a adăugat Teodorovici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite