România vrea să conecteze gazoductul BRUA la Coridorul Sudic de gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România ia în calcul conectarea infrastructurii de transport oferit de Interconectorul de gaze dintre România şi Bulgaria şi gazoductul BRUA la Coridorul Sudic de gaze, a informat luni Ministerul Economiei.

România a participat pentru a treia oară la reuniunea anuală a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze, care a avut loc la Baku, în Republica Azerbaidjan. 

La acest moment, proiectul se află în fază înaintată de implementare, înregistrând progrese în proporţie de 92%, fiind aşteptată finalizarea acestuia până la sfârşitul anului 2020.

Delegaţia României a fost condusă de domnul Niculae Havrileţ, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, incluzând şi reprezentanţi ai companiilor energetice naţionale TRANSGAZ S.A şi ROMGAZ S.A.

A fost a treia participare a României la această reuniune anuală a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze, care s-a bucurat de participarea domnului Ilham Aliyev, Preşedintele Republicii Azerbaidjan, a domnului Klaus-Dieter Borchardt, director general adjunct al DG ENERGY în cadrul Comisiei Europene, a miniştrilor energiei din ţările implicate în dezvoltarea acestui important proiect de infrastructură energetică, dar şi din cele care şi-au exprimat interesul de a se alătura în etapele sale viitoare de dezvoltare.

În intervenţia sa din marja reuniunii, domnul Secretar de Stat Niculae Havrileţ a reiterat sprijinul României pentru dezvoltarea Coridorului Sudic de gaze şi interesul ţării noastre de a se implica în etapele de extindere a proiectului, având în vedere potenţialul infrastructurii de transport oferit de Interconectorul de gaze dintre România şi Bulgaria şi gazoductul BRUA, care pot contribui semnificativ la consolidarea rolului Coridorului Sudic de gaze către Balcani şi Europa Centrală.

 Totodată, domnul Secretar de Stat Niculae Havrileţ a subliniat că rezervele importante ale Mării Negre, împreună cu cele din zona Mării Caspice şi din Bazinul Mediteranei de Est, au un rol semnificativ în consolidarea securităţii energetice regionale şi europene . România are în vedere oportunitatea accesului la volumele de gaze naturale ce vor fi transportate în viitor prin infrastructura Coridorului Sudic de gaze.

Reprezentantul Comisiei Europene, domnul Klaus-Dieter Borchardt, a salutat participarea României la această reuniune, începând cu anul 2017, şi a subliniat în intervenţia sa faptul că noul proiect al Acordului Ecologic European (Green Deal) nu împiedică dezvoltarea proiectelor de infrastructură de transport gaze naturale în Europa.

În marja reuniunii, delegaţia României a avut o serie de întrevederi bilaterale de substanţă cu domnul Parviz Shahbazov, ministrul azer al energiei, şi cu conducerea companiei azere SOCAR, pentru identificarea oportunităţilor de cooperare în proiecte de interes comun pentru cele două ţări. De asemenea, au avut loc întrevederi bilaterale şi cu delegaţia SUA, Bulgariei şi Greciei, care au oferit prilejul unor schimburi de opiniiprivind provocările energetice regionale actuale.

Coridorul Sudic este un proiect al Comisiei Europene (CE) prin care executivul european propune reducerea dependenţei energetice a UE de gazul rusesc şi să diversifice sursele de aprovizionare. Coridorul Sudic ar trebui să aducă gaze din regiunea Mării Caspice şi Orientului Mijlociu către Europa în Italia pe ruta Georgia-Turcia-Grecia-Albania-Marea Adriatică prin intermediul a trei conducte de gaze, dintre care primele două, cea din sudul Caucazului (South Caucusus Pipeline) şi cea care traversează Turcia (Trans-Anatolian Pipeline) sunt deja finalizate. 

Ultima parte a Coridorului Sudic, anume conducta Trans-Adriatică este în construcţie şi va fi dată în exploatare în 2020, potrivit estimărilor CE, acesta fiind unul dintre proiectele energetice strategice ale Comisiei, conducta având o capacitate de zece miliarde metri cubi de gaze pe an, asigurând 2,4% din consumul total de gaze naturale al Europei.

De menţionat că Serbia şi-a declarat intenţia pentru a construi un interconector de gaze cu ţara noastră

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite