România vrea măsuri adiţionale de sprijin pentru sectoarele economice afectate de război

0
Publicat:

România a solicitat la Bruxelles măsuri adiţionale de sprijin pentru sectoarele economice afectate de războiul din Ucraina, au transmis reprezentanții Ministerului Economiei.

Ministrul Economiei a participat la Consiliul formal COMPET, Foto: Gov.ro
Ministrul Economiei a participat la Consiliul formal COMPET, Foto: Gov.ro

„În cadrul reuniunii COMPET le-am transmis omologilor mei europeni din domeniul Economiei și Industriilor un mesaj clar: România manifestă îngrijorare cu privire la posibilitatea creșterii prețurilor de achiziție la nivelul consumatorului final. În acest context, achizițiile de produse circulare și protejarea grupurilor vulnerabile ar trebui susținute” , a transmis ministrul Economiei Florin Spătaru.

Conform datelor transmise de ME, România pledează pentru măsuri adiționale de sprijin pentru sectoarele economice ce continuă să fie afectate de conflictul din Ucraina. La nivelul Ministerului Economiei există o preocupare semnificativă pentru impactul asupra prețului final al bunurilor și competitivitatea operatorilor economici în ansamblu, inclusiv ca rezultat al măsurilor de reducere a consumului energetic, lipsa materiilor prime și creșterea costurilor pe diverse lanțuri valorice. 

Investițiile viitoare vor trebui să fie orientate către modele de afaceri sustenabile, care vor reduce semnificativ amprenta de carbon pe baza materiilor prime utilizate, sporind durata de viață a produselor, posibilitățile de recuperare sau reciclare, venind cu soluții de eliminare a rezidurilor finale” , a declarat ministrul.

Totodată, în cadrul consiliului COMPET s-a discutat despre noul Instrument pentru situații de urgență al pieței unice (SMEI).

Acest cadru de guvernanță în situații de criză urmărește funcționarea normală a Pieței Unice și a tuturor mecanismelor institute la nivelul acesteia prin cooperarea activă între statele membre și Comisie, în situații de criză, cu păstrarea principiului subsidiarității. În acest contex România a pledat pentru elaborarea unui instrument pro-activ, flexibil, proporțional, incluziv și transparent.

Suntem preocupați de potențialele costuri administrative și de conformare pentru operatorii economici și Statele Membre cu privire la o serie de măsuri cum ar fi: colectarea informațiilor despre lanțurile de aprovizionare, constituirea de rezerve strategice în stadiul de vigilență (vigilance mode), precum și pentru respectarea măsurilor privind autorizarea produselor sau participarea la achizițiile publice comune în situații de urgență (emergency mode)” , a concluzionat ministrul Economiei, Florin Spătaru.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite