România și Bulgaria au cel mai mic procent din UE de companii care au achiziționat servicii de cloud

0
Publicat:

În 2023, 45,2% dintre întreprinderile din UE au achiziționat servicii de cloud computing, adică servicii utilizate pe internet pentru a accesa software, putere de calcul, capacitate de stocare, arată datele Eurostat.

colaj foto sistem de cloud
România și Bulgaria au cel mai mic procent din UE

Acest lucru marchează o creștere de 4,2 puncte procentuale față de 2021. Cele mai mari ponderi ale întreprinderilor care au achiziționat diverse servicii informatice au fost înregistrate în Finlanda (78,3%), Suedia (71,6%), Danemarca (69,5%) și Malta (66,7%). La celălalt capăt al intervalului, mai puțin de un sfert dintre întreprinderile din Grecia (23,6%), România (18,4%) și Bulgaria (17,5%) au făcut astfel de achiziții.

Cele mai achiziționate servicii de cloud computing în 2023 au fost serviciile de e-mail (82,7%), urmate de serviciile de stocare a fișierelor (68%) și de software-ul de birou (66,3%). Aplicațiile software de securitate (61,0%), aplicațiile software de finanțe sau contabilitate (51,6%) și găzduirea bazei de date a întreprinderii (43,0%) au fost, de asemenea, populare.

Aproximativ un sfert dintre întreprinderi au achiziționat platforme de calcul pentru dezvoltarea, testarea sau implementarea aplicațiilor (26,1%), software de planificare a resurselor întreprinderii (25,9%), putere de calcul pentru a rula propriul software al întreprinderii (25,4%) sau software de gestionare a relațiilor cu clienții (25,0%).

Rata de adoptare relativ scăzută a Bulgariei subliniază necesitatea unui impuls mai mare în direcția adoptării serviciilor de cloud computing, în concordanță cu tendințele progresive observate în alte state membre ale UE.

La începutul lunii, premierul Marcel Ciolacu a discutat cu reprezentanții Google referitor la oportunitățile pe care le oferă România pentru marii investitori.

De asemenea, conducerea statului a anunțat faptul că în cursul anului 2024 vom primii o investiție de 500 de milioane de euro din cadrul PNRR, pentru sistemul de digitalizare, iar în acest moment premierul caută parteneri pentru acest proiect.

„Avem la dispoziție miliarde de euro din fonduri europene pentru creșterea accesului la servicii publice de calitate prin digitalizarea sistemului informatic guvernamental. Avem însă nevoie și de parteneri de anvergura Google pentru a construi un sistem modern și eficient, astfel încât românii să nu mai fie puși pe drumuri la zeci de instituții, astfel încât să putem reduce evaziunea fiscală și să putem crește colectarea la buget”, a transmis Ciolacu. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite