România nu mai este „elevul silitor“ al FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delegaţia FMI, condusă de Andrea Schaechter, a pus Guvernul în faţa unei ecuaţii imposibil de rezolvat
Delegaţia FMI, condusă de Andrea Schaechter, a pus Guvernul în faţa unei ecuaţii imposibil de rezolvat

Dacă în 2011 România a primit calificativul de „elev silitor“ datorită respectării întocmai a reformelor trasate în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), acum măsurile propuse de finanţatori sunt prea dure şi premierul Victor Ponta a comparat acest tratament cu o „descărcare ca pe elevul din ultima bancă“.

La sosirea misiunii FMI în România, Guvernul miza pe un deficit bugetar de 1,4% din PIB în 2015 şi chiar spera să obţină o majorare până la 2,1% pentru acoperirea cheltuielilor cu armata şi cu atragerea de fonduri UE. Vineri, însă, lucrurile au luat o întorsătură cu totul neaşteptată, experţii FMI cerând o restrângere până la 0,9% din PIB a deficitului bugetar.

În replică, după ce a precizat că o astfel de limitare a deficitului (de fapt, a cheltuielilor bugetare) este prea dură, premierul Victor Ponta a ieşit la televizor şi a spus că experţii FMI „se descarcă pe Guvern ca pe elevul din ultima bancă“.

„Eu am trei ani de negocieri cu Fondul şi cu Comisa, că aici e Comisia Europeană. Ei întotdeauna, dacă ne găsesc pe noi mai mici, ştiţi cum se spune, «elevul din ultima bancă», pe ăla se descarcă multe lucruri. Nu, nu vom accepta niciun fel de deficit mai jos de 1,4“, a spus Victor Ponta, la Antena 3.

De ce vrea FMI deficit sub 1%

Solicitarea unui deficit bugetar de sub 1% a fost avansată joi seara, cu argumentul că nu mai trebuie să existe o diferenţă între deficitul pe ESA (unde deficitul nu este calculat pe baza plăţilor efective realizate într-un an, ci pe baza angajamentelor de plată şi a termenelor legale pentru achitarea obligaţiilor) şi cel pe cash (care cuprinde cheltuielile efectuate), aşa cum s-a întâmplat în anii anteriori.

Diferenţa de viziune dintre FMI şi CE, pe de-o parte, şi Guvernul român de cealaltă parte a fost confirmată de către ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, în intervenţii televizate, care a precizat că această solicitare nu va fi acceptată sub nicio formă şi că singurul său mandat este ca deficitul bugetar pentru anul viitor să fie fixat la 1,4%, cu o posibilă majorare pentru co-finanţări la proiectele europene de investiţii.

Cele două părţi au continuat negocierile vineri şi sâmbătă, fără să se ajungă deocamdată la o concluzie.

Acordul nu se rupe

Vineri seara, premierul Victor Ponta a declarat că nu crede, pentru moment, că acordul României cu FMI va fi rupt, explicând că este o perioadă de negocieri care pot fi dure, dar un deficit de 0,9% este inacceptabil. Esenţială este discuţia cu Comisia Europeană, deoarece „acolo sunt marile probleme“, a precizat Ponta.

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite