România, afectată de secetă mai mult decât de pandemie: 3 milioane de hectare sunt compromise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mihai Alexandru
FOTO Mihai Alexandru

În România nu a mai plouat de câteva luni, ceea ce a afectat puternic culturile plantate încă din toamnă, acest lucru putând avea efecte mult mai grave decât pandemia.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat la Digi24 că trei milioane de hectare din culturile însămânţate în toamnă sunt compromise în diferite grade.

"Din păcate, peste consecinţele pandemiei se suprapune şi o secetă extremă şi puternică în Dobrogea şi Moldova.

Foarte multe dintre culturile însămânţate în toamnă – trei milioane de hectare de grâu, orz, orzoaică, rapiţă, sunt compromise în diferite grade.

Ne vom gândi la măsurile de despăgubire şi de compensare a pierderilor fermierilor.

Când vom termina monitorizarea în agricultură, am promis fermierilor că vom despăgubi toate pagubele provocate de secetă. Unde sunt pierderi de venit vom interveni concret cu sume sau măsuri care să îi ajute să repornească în agricultură şi industria alimentară", a spus Oros.

Situaţia îşi va reveni, dar nu brusc, a spus ministrul Agriculturii.

El a subliniat că nu există nicio problemă legată de stocurile de alimente de bază. Sunt chiar surplusuri la unele produse - lapte, carne de vită, ouă, carne de pasăre, legume – din cauza schimbării comportamentului de cumpărare.

"Fermierii nu au unde valorifica aceste produse, nu există cerere. E greu de spus ce să facă cu ele", a precizat ministrul Agriculturii.

Secetă puternică şi extremă în cea mai mare parte a ţării

Miercuri, Administraţia Naţională de Meteorologie transmitea, în comunicatul despre rezervă de umiditate, referitor la conţinutul de apă din sol, că "pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, prezintă valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Moldova, Dobrogea, Banat şi Crişana, cea mai mare parte a Munteniei, Transilvaniei şi Olteniei", în timp ce rezervă de umiditate din sol "se situează în limite satisfăcătoare, în Maramureş, local în nordul şi nord-estul Transilvaniei, izolat în nordul Olteniei şi nord-vestul Munteniei". 

  

Totodată, ANM mai preciză că "rezervă de apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se încadrează în limite satisfăcătoare, în Maramureş şi Crişana, cea mai mare parte a Banatului şi Olteniei, nordul, local în centrul şi sudul Transilvaniei, sudul şi vestul Munteniei, izolat în nord-vestul Moldovei". 

  

„Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se înregistrează în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi Muntenia, local în estul, centrul şi sud-vestul Transilvaniei, izolat în nord-vestul Banatului şi estul Olteniei", mai atrage atenţia instituţia. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite