România a înregistrat cel mai semnificativ declin din UE al lucrărilor de construcții

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de construcţii au scăzut cu 1% în Uniunea Europeană şi au crescut cu 0,5% în zona euro în ianuarie 2024, comparativ cu luna precedentă, când se înregistrase un avans de 1,3% în UE şi de 0,5% în zona euro, arată datele publicate miercuri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

foto muncitori de construcții pe șantier, văzuți prin golul format de o macara
România a înregistrat cel mai semnificativ declin din UE al construcțiilor Foto: Shutterstock

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai mari scăderi ale lucrărilor de construcţii în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, au fost în România (minus 34,3%), Polonia (minus 16,5%) şi Ţările de Jos (minus 9,9%), cel mai semnificativ avans fiind în Ungaria (10,2%), Germania (2,7%) şi Suedia (2,4%).

Datele Eurostat arată că în ianuarie 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, lucrările de construcţii au crescut cu 0,8% în zona euro şi cu 0,1% în Uniunea Europeană.

Cele mai mari creşteri anuale ale lucrărilor de construcţii în ianuarie a.c. au fost în Ungaria (17,1%), Spania (15,1%) şi Portugalia (3,9%), cele mai semnificative scăderi fiind în Ţările de Jos (minus 15,7%), România (minus 14,7%) şi Slovacia (minus 12,8%).

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în România volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 77% în luna ianuarie a acestui an, faţă de luna precedentă, şi cu 14,7% comparativ cu perioada similară a anului trecut. 

Scăderea consemnată în ianuarie 2024, faţă de decembrie 2023, a fost generată de lucrările de construcţii noi şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-77% fiecare) şi la lucrările de reparaţii capitale (-76,7%). Pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi în cazul lucrărilor de construcţii inginereşti (-79,6%), clădirilor rezidenţiale (-77,9%) şi clădirilor nerezidenţiale (-70,8%).

De asemenea, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii s-a diminuat cu 34,2%, în perioada menţionată, scădere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (-40,8%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-17,7%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-9,7%), mai arată datele INS.

Comparativ cu ianuarie 2023, volumul lucrărilor de construcţii pe serie brută a scăzut, pe total, cu 14,7% în prima lună din acest an. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de construcţii noi (-20,7%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-1,9%). În schimb, lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 4,3%.

Datele statistice arată că pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe total, cu 15% în ianuarie 2024 faţă de ianuarie 2023. Pe elemente de structură, lucrările de construcţii noi au scăzut cu 20,7%. Creşteri s-au evidenţiat la lucrările de reparaţii capitale (+4,6%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+1,5%). 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite