ASF sprijină Republica Moldova prin modernizarea legislației țării în domeniul asigurărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a acordat, în cadrul unui proiectul de twinning, asistenţă autorităţilor de reglementare din Republica Moldova pentru alinierea legislaţiei naţionale la prevederile Directivei Solvabilitate II şi Legii RCA, conform unui comunicat de presă al instituţiei.

foto macheta mașină așezată pe un teanc de monede
Republica Moldova sprijină ASF prin modernizarea legislației țării în domeniul asigurărilor

„Cu sprijinul experţilor din cadrul ASF, reprezentanţii Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) au elaborat proiecte de lege pentru implementarea unor directive şi legi care guvernează piaţa asigurărilor. Deşi organizarea celor 27 de misiuni, pe parcursul cărora am acordat consultanţă colegilor din Republica Moldova, a fost o adevărată provocare întrucât timpul a fost relativ scurt, rezultatul s-a dovedit a fi un succes”, a declarat preşedintele ASF, Alexandru Petrescu.

Acesta a participat, marţi, la Chişinău, la evenimentul de încheiere a proiectului Twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanţei corporative şi gestionării riscurilor în sectorul financiar”, destinat Republicii Moldova şi finanţat de UE.

Pe parcursului proiectului, reprezentanţii BNM au fost în două vizite de studiu la sediul ASF, care au constituit o foarte bună oportunitate pentru schimbul de experienţă atât în ceea ce priveşte autorizarea, cât şi supravegherea societăţilor de asigurare.

„Sprijinul nostru pentru autorităţile din Republica Moldova va exceda asistenţa oferită în cadrul proiectului de twinning şi va continua pe baza unor acorduri bilaterale de cooperare. Aş vrea să mulţumesc partenerilor noştri în acest proiect: Banca Naţională a României, liderul consorţiului care a realizat proiectul de twinning, Banca Naţională a Olandei, Banca Lituaniei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. De asemenea, aş vrea să mulţumesc Băncii Naţionale a Moldovei pentru o excelentă colaborare, dar şi colegilor mei din ASF pentru efortul susţinut pe care l-au depus în cadrul acestui proiect”, a subliniat preşedintele ASF.

Obiectivul general al proiectului de twinning a vizat sprijinirea Republicii Moldova în implementarea unor reforme legate de Acordul de asociere dintre UE şi ţara vecină, cu accent pe consolidarea supravegherii, guvernanţei corporative şi gestionarea riscurilor în sectorul financiar.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite