Reguli noi pe piața RCA. Ce obligații au asigurătorii și ce trebuie să știe șoferii din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asigurătorii care emit polițe RCA vor fi obligați să elibereze asiguratului, la cererea acestuia, în termen de 15 zile de la solicitare, un certificat privind istoricul daunelor mașinii din ultimii 5 ani.

Poliță RCA ținută de un șofer în mână deasupra volanului mașinii
Asigurătorii RCA vor fi obligați să emită istoricul daunelor mașinii din ultimii 5 ani

Măsura este prevăzută într-un proiect de lege pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanțe, obligativitatea privind eliberarea certificatului și în cazul în care nu există daune.

BAAR sau asigurătorul RCA eliberează asiguratului, în termen de 15 zile de la înregistrarea solicitării acestuia, un certificat privind istoricul daunelor înregistrate cel puțin pe parcursul ultimilor 5 ani de raporturi contractuale, sau absenţa acestor daune; BAAR sau asigurătorul RCA utilizează formatul certificatului privind istoricul daunelor, stabilit conform actelor delegate adoptate de către Comisia Europeană în conformitate cu prevederile Directivei 2021/2118/CE, începând cu data aplicării actelor respective”, se menționează în document.

Potrivit acestuia, asigurătorul RCA publică pe site-ul propriu informații din care să rezulte politicile acestuia în ceea ce privește utilizarea certificatului privind istoricul daunelor la calcularea primei de asigurare și nu are voie să trateze asigurații în mod discriminatoriu, nici să îi suprataxeze primele RCA pe baza naționalității acestora sau exclusiv pe baza statului membru în care aceștia au avut reședința anterioară.

Asigurătorii RCA tratează certificatele privind istoricul de daune emise în alte state membre în același mod în care le tratează pe cele emise în România”, se mai arată în document.

Cum se pot face controalele asigurării RCA

Pe de altă parte, controalele asigurării RCA sunt permise dacă acestea au un caracter nesistematic, nediscriminatoriu, se desfășoară și asupra vehiculelor care staționează în mod obișnuit pe teritoriul României și nu urmăresc exclusiv verificarea asigurării RCA.

Controlul asigurării RCA este permis și atunci când acesta se realizează prin intermediul unor dispozitive tehnice ce fac parte dintr-un sistem electronic de control și gestiune a traficului la nivel local sau național, atunci când verificarea se realizează și asupra vehiculelor care staționează în mod obișnuit pe teritoriul României și se realizează fără oprirea vehiculelor.

Operatorii sistemelor de control prelucrează datele cu caracter personal ale asiguraților și conducătorilor de vehicule în acord cu prevederile legislației naționale și europene privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.

Datele cu caracter personal prelucrate în temeiul prezentului articol exclusiv în scopul efectuării unui control privind asigurarea RCA se păstrează numai atât timp cât sunt necesare în acest scop și, de îndată ce acesta a fost îndeplinit, se șterg complet.

Dacă în urma unui control privind asigurarea RCA se constată că un vehicul este acoperit de o asigurare RCA, operatorul șterge datele respective.

În cazul în care în urma unui control nu se poate stabili dacă un vehicul este acoperit de o asigurare RCA, datele sunt păstrate pentru o durată limitată, care nu depășește numărul de zile necesare pentru a stabili dacă vehiculul este asigurat RCA.

Amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 lei

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) publică pe site-ul propriu informaţii referitoare la demersurile necesare pentru obţinerea de la BAAR a sumelor cuvenite persoanelor prejudiciate.

Încălcarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare constituie contravenție şi se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei şi cu reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării. Constatarea şi aplicarea acestora se fac de către personalul poliției.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite