Războiul din Ucraina aduce preţuri „apocaliptice” la alimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
supermarket-shopping-cumparaturi-cos-gol

Războiul din Ucraina va aduce preţuri „apocaliptice” la alimente, în condiţiile în care Rusia şi Ucraina produc 53% din comerţul global cu ulei şi seminţe de floarea-soarelui şi 27% cu grâu, potrivit guvernatorului Băncii Angliei.

Andrew Bailey a răspuns criticilor conform cărora Banca Angliei a acţionat prea încet pentru a combate inflaţia, dând vina pe „situaţia proastă” pe impactul războiului din Ucraina şi al COVID-19.

Guvernatorul Băncii Angliei a avertizat cu privire la preţurile alimentelor „apocaliptice”, spunând că se simte „neputincios” pe fondul inflaţiei în creştere, potrivit Sky News.

Andrew Bailey a răspuns criticilor conform cărora Banca a acţionat prea încet pentru a aborda inflaţia, dând vina pentru o „situaţie proastă” pe o serie de şocuri externe, inclusiv războiul din Ucraina şi blocarea din China.

„Nu putem prezice lucruri precum războaie – asta nu este în puterea nimănui”, a spus el.

El a spus că nu crede că Banca ar fi putut face ceva diferit pentru a preveni creşterea preţurilor.

El a spus că acest conflict din Ucraina a împins preţurile la energie, care sunt cel mai mare motor al inflaţiei - în timp ce blocarea din Shanghai a exacerbat creşterea costului mărfurilor datorită efectului său asupra lanţurilor de aprovizionare.

Bailey a spus că Banca a subestimat, de asemenea, numărul de persoane care ar părăsi piaţa muncii după ce ameninţarea pandemiei s-a retras, ceea ce duce la lipsuri de forţă de muncă care afectează inflaţia.

Indicatorul preţurilor de consum (IPC) a inflaţiei a atins 7% în martie şi este de aşteptat să treacă de 10% în cursul acestui an.

Michael Saunders, de la Comitetul de politică monetară al Băncii Angliei, a adăugat că „nu există nicio politică monetară sensibilă care ar fi putut menţine inflaţia la 2% în acest an”.

Preţurile alimentelor o „îngrijorare majoră”

Bailey a spus că creşterea preţurilor la alimente este o mare îngrijorare pentru banca centrală.

El a spus că a vorbit cu ministrul de Finanţe al Ucrainei la Washington la începutul acestei luni, care crede că fermierii vor putea planta culturi în această primăvară, dar „nu au nicio modalitate” de a le expedia.

„Ucraina are alimente în depozit, dar nu le poate exporta în prezent”, a spus el.

„Aşa cum stau lucrurile în acest moment, se înrăutăţesc”, a continuat el. „Şi nu este doar, trebuie să vă spun, o îngrijorare majoră pentru această ţară – este o îngrijorare majoră şi pentru lumea în curs de dezvoltare”.

Ucraina şi Rusia sunt jucători mari în producţia mondială de alimente, reprezentând 53% din comerţul global cu ulei şi seminţe de floarea-soarelui şi 27% cu grâu, potrivit Naţiunilor Unite.

Bailey a avertizat, de asemenea, că şomajul va creşte pe măsură ce inflaţia va creşte.

El a spus că Banca Angliei se confruntă cu cea mai mare provocare a cadrului de politică monetară din ultimii 25 de ani.

Cu privire la impactul Brexit-ului, el a spus că nu au existat dovezi care să schimbe opinia Băncii conform căreia Brexitul va fi dăunător pentru comerţul Regatului Unit.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite