Războiul din Ucraina aduce preţuri „apocaliptice” la alimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
supermarket-shopping-cumparaturi-cos-gol

Războiul din Ucraina va aduce preţuri „apocaliptice” la alimente, în condiţiile în care Rusia şi Ucraina produc 53% din comerţul global cu ulei şi seminţe de floarea-soarelui şi 27% cu grâu, potrivit guvernatorului Băncii Angliei.

Andrew Bailey a răspuns criticilor conform cărora Banca Angliei a acţionat prea încet pentru a combate inflaţia, dând vina pe „situaţia proastă” pe impactul războiului din Ucraina şi al COVID-19.

Guvernatorul Băncii Angliei a avertizat cu privire la preţurile alimentelor „apocaliptice”, spunând că se simte „neputincios” pe fondul inflaţiei în creştere, potrivit Sky News.

Andrew Bailey a răspuns criticilor conform cărora Banca a acţionat prea încet pentru a aborda inflaţia, dând vina pentru o „situaţie proastă” pe o serie de şocuri externe, inclusiv războiul din Ucraina şi blocarea din China.

„Nu putem prezice lucruri precum războaie – asta nu este în puterea nimănui”, a spus el.

El a spus că nu crede că Banca ar fi putut face ceva diferit pentru a preveni creşterea preţurilor.

El a spus că acest conflict din Ucraina a împins preţurile la energie, care sunt cel mai mare motor al inflaţiei - în timp ce blocarea din Shanghai a exacerbat creşterea costului mărfurilor datorită efectului său asupra lanţurilor de aprovizionare.

Bailey a spus că Banca a subestimat, de asemenea, numărul de persoane care ar părăsi piaţa muncii după ce ameninţarea pandemiei s-a retras, ceea ce duce la lipsuri de forţă de muncă care afectează inflaţia.

Indicatorul preţurilor de consum (IPC) a inflaţiei a atins 7% în martie şi este de aşteptat să treacă de 10% în cursul acestui an.

Michael Saunders, de la Comitetul de politică monetară al Băncii Angliei, a adăugat că „nu există nicio politică monetară sensibilă care ar fi putut menţine inflaţia la 2% în acest an”.

Preţurile alimentelor o „îngrijorare majoră”

Bailey a spus că creşterea preţurilor la alimente este o mare îngrijorare pentru banca centrală.

El a spus că a vorbit cu ministrul de Finanţe al Ucrainei la Washington la începutul acestei luni, care crede că fermierii vor putea planta culturi în această primăvară, dar „nu au nicio modalitate” de a le expedia.

„Ucraina are alimente în depozit, dar nu le poate exporta în prezent”, a spus el.

„Aşa cum stau lucrurile în acest moment, se înrăutăţesc”, a continuat el. „Şi nu este doar, trebuie să vă spun, o îngrijorare majoră pentru această ţară – este o îngrijorare majoră şi pentru lumea în curs de dezvoltare”.

Ucraina şi Rusia sunt jucători mari în producţia mondială de alimente, reprezentând 53% din comerţul global cu ulei şi seminţe de floarea-soarelui şi 27% cu grâu, potrivit Naţiunilor Unite.

Bailey a avertizat, de asemenea, că şomajul va creşte pe măsură ce inflaţia va creşte.

El a spus că Banca Angliei se confruntă cu cea mai mare provocare a cadrului de politică monetară din ultimii 25 de ani.

Cu privire la impactul Brexit-ului, el a spus că nu au existat dovezi care să schimbe opinia Băncii conform căreia Brexitul va fi dăunător pentru comerţul Regatului Unit.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite