Putin ține sub lacăt profitul firmelor occidentale: zeci de miliarde de dolari sunt blocate în Rusia

0
Publicat:

Firmele occidentale care au continuat să opereze în Rusia au generat profituri de miliarde de dolari, dar Kremlinul le-a blocat accesul la numerar, scrie Financial Times.

Rusia a blocat accesul firmelor occidentale la propriile profituri
Rusia a blocat accesul firmelor occidentale la propriile profituri

Afacerile din țările „neprietenoase” au strâns venituri de peste 18 miliarde de dolari din cele 20 de miliarde de dolari în profituri rusești pe care companiile de peste hotare le-au raportat numai pentru anul 2022, conform cifrelor compilate de Școala de Economie din Kiev, și 199 de miliarde de dolari din veniturile lor brute de 217 miliarde de dolari din Rusia.

Este posibil ca cifrele să fi crescut considerabil de atunci, deși nu este posibil să se evalueze cu exactitate, deoarece majoritatea companiilor internaționale care operează în Rusia își dezvăluie rezultatele locale doar anual”, a declarat Andrii Onopriienko, director adjunct de dezvoltare al KSE, care a compilat datele publicate de FT.

Câștigurile locale ale companiilor de la BP la Citigroup au fost blocate în Rusia de la impunerea, anul trecut, a unei interdicții de plată a dividendelor pentru întreprinderile din țări „neprietenoase”, inclusiv SUA, Marea Britanie și toți membrii UE. Deși astfel de tranzacții pot fi aprobate în circumstanțe excepționale, au fost eliberate puține permise de retragere.

Zeci de miliarde în dolari sunt blocate în Rusia”, a spus directorul executiv al unei mari companii cu domiciliul într-o țară care nu este desemnată ca fiind neprietenoasă. „Și nu există nicio modalitate de a-i scoate”.

Dimensiunea veniturilor și profiturilor reflectă nu numai importanța de durată a companiilor occidentale pentru economia rusă, ci și dilema cu care se confruntă astfel de afaceri cu privire la ce să facă cu operațiunile lor în națiunea ostracizată.

Multe companii au încercat să vândă filialele din Rusia

Multe companii străine au încercat să-și vândă filialele din Rusia, dar orice înțelegere necesită aprobarea Moscovei și este supusă unor reduceri mari de preț. În ultimele zile, British American Tobacco și producătorul suedez de camioane Volvo au anunțat acorduri pentru a-și transfera activele din țară către proprietarii locali.

Printre companiile de origine „neprietenoasă” care rămân active în Rusia, banca austriacă Raiffeisen a raportat cele mai mari câștiguri din 2022 din țară la 2 miliarde de dolari, potrivit datelor KSE.

Grupurile americane Philip Morris și PepsiCo au câștigat 775 de milioane de dolari, respectiv 718 de milioane de dolari. Profitul rusesc de 621 de milioane de dolari al producătorului suedez de camioane Scania în 2022 a făcut-o să fie cea mai mare venituri dintre companiile care s-au retras de atunci din țară.

Deși Raiffeisen, cel mai mare creditor occidental care operează în Rusia, a declarat că „nu are acces” la profiturile sale din țară, nu a anulat valoarea afacerii.

Philip Morris a refuzat să comenteze. PepsiCo și Scania nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Profituri uriașe au fost blocate

Companiile din SUA au generat cel mai mare profit total de 4,9 miliarde de dolari, arată cifrele KSE, urmate de companiile germane, austriece și elvețiene cu 2,4 miliarde de dolari, 1,9 miliarde de dolari și, respectiv, 1 miliard de dolari.

Fondurile inaccesibile se adaugă la costurile cu care se confruntă afacerile internaționale din cauza atacului Rusiei asupra Ucrainei. Financial Times a raportat luna trecută că companiile europene au raportat reduceri de valoare și pierderi în valoare de cel puțin 100 de miliarde de euro din operațiunile lor din Rusia de la invazia la scară largă de anul trecut.

Grupul energetic german Wintershall, care anul acesta a înregistrat o depreciere fără numerar de 7 miliarde de euro după ce Kremlinul și-a expropriat afacerile din Rusia, are „aproximativ 2 miliarde de euro în numerar cu dobândă de lucru”. . . blocați din cauza restricțiilor de dividende”, li s-a spus investitorilor la o conferință telefonică în februarie.

Marea majoritate a numerarului care a fost generat în cadrul asociațiilor noastre mixte din Rusia din 2022 s-a risipit”, a spus Wintershall luna trecută, adăugând că nu au fost plătite dividende din Rusia pentru 2022.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite