Proiectul Tarnița - Lăpuștești: SAPE a prelungit perioada pentru depunerea ofertelor

0
Publicat:

Urmare a complexității licitației și a informațiilor primite din piață, SAPE a dispus prelungirea perioadei de depunere a ofertelor pentru studii de fezabilitate, a anunțat vineri Ministerul Energiei.

proiectul Tarnița-Lăpuștești
SAPE a prelungit perioada pentru depunerea ofertelor aferente proiectului Tarnița-Lăpuștești

Astfel, licitația va fi prelungită cu 30 de zile, până la data de 30.04.2024. Invităm toate companiile interesate să depună oferte prin intermediul portalului de achiziții publice: https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100174756

Sebastian Burduja, ministrul energiei: „Tarnița-Lăpuștești este un proiect strategic pentru sistemul energetic românesc. Există puține companii românești care își pot asuma proiectarea pentru o investiție de o asemenea complexitate. Vom continua să promovăm la nivel national și international această oportunitate. În paralel, purtăm discuții cu Grupul Băncii Mondiale – IFC și alți potențiali investitori.

Ministerul Energiei își dorește un proces cât mai competitiv pentru a oferi șanse tuturor actorilor interesați din piață să aibă timp pentru a propune cea mai bună ofertă.”

Tarnița - Lăpuștești este un obiectiv strategic pentru sistemul energetic național mai ales în contexul introducerii masive a energiilor intermitente în sistem și va fi un pilon de bază al securității energetice a României și Europei de Est.

Oportunitatea și necesitatea realizării proiectului centralei hidroelectrice cu acumulare și pompaj (CHEAP) Tarnița - Lăpuștești se bazează pe urmatoarele avantaje și funcțiuni asigurate pentru sistemul energetic național:

• creșterea gradului de siguranță al SEN în contextul funcționării în UCTE;

• transferul energiei electrice de la golul de sarcină la vârf;

• arbitrajul pieţei de energie electrică;

• rezerva de avarie de scurtă durată;

• rezerva de reglaj terțiar rapid și rezerva de reglaj terțiar lent;

• reglajul frecvență-putere;

• furnizarea de rezervă reactivă și reglarea tensiunii în SEN;

• schimbul prin interconexiune în cadrul UCTE;

• repunere în funcțiune SEN- black start capability, capacitatea de a restabili interconexiunile de rețea în cazul în care se produce o pană de curent;

• implementarea și gestionarea SEN a surselor regenerabile intermitente de energie electrică asigurând condiții optime pentru instalarea unei puteri mai mari de 4000 MW în centralele electrice eoliene

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite