Programul Rabla Local începe vineri: până când se pot depune cereri
0Programul Rabla Local, prin care pot fi casate maşini mai vechi de 15 ani fără obligaţia de a cumpăra una nouă, începe vineri, 21 aprilie.
,,În perioada 21 aprilie 2023, ora 10:00 – 28 aprilie 2023, ora 23:59, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) organizează sesiune de înscriere în aplicația informatică a unităților administrativ-teritoriale care doresc să participe în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate.”, au transmis joi reprezentanţii AFM.
Potrivit acestora, după publicarea rezultatelor analizei cererilor depuse de unitățile administrativ-teritoriale, încheierea contractelor de delegare încheiate de Administrația Fondului pentru Mediu cu unitățile administrativ-teritoriale și publicarea pe site-ul www.afm.ro a listei cu UAT-urile care au încheiat contracte de delegare, AFM va publica pe site anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și sumele alocate.
Ce presupune Rabla Local
Rabla Local este programul prin care românii pot casa maşini mai vechi de 15 ani, fără obligaţia de a cumpăra una nouă, primind la schimb suma de 3.000 lei.
Inițial, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, în februarie, că programul Rabla Local va începe în martie.
Totuși, în urmă cu câteva săptămâni, oficialul preciza: „În 15 zile deschidem înscrierea pentru primării în acest program. După ce se finalizează lista acestor Unităţi Administrativ-Teritoriale şi se semnează electronic contractele de finanţare, deschidem aplicaţia pentru cetăţeni. Avem un buget de 240 de milioane de lei pentru acest program. Bugetul va fi completat cu un procent de 20% din totalul de 100% din partea autorităţilor locale. Adică, 2.400 lei se vor plăti din bugetul AFM, iar 600 de lei se vor plăti din bugetul local. Astfel, beneficiarul va primi un total de 3.000 lei pentru fiecare maşină mai veche de 15 ani şi care va fi casată, va fi predată pentru reciclare.”
În 2022, programul a fost amânat de mai multe ori din cauză că primarii nu au vrut să contribuie cu mai mult de 20% din primă.
În data de 2 noiembrie, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunța că sesiunea de lansare a programului va avea loc în prima parte din 2023. Aceasta era a treia amânare a lansării programului care trebuia să înceapă în septembrie.
Într-un proiect de ordin al Ministerului Mediului se precizau și așa numitele praguri de finanțare în funcție de numărul de locuitori. Astfel, în cadrul unei sesiuni de înscriere, o primărie va putea obţine finanţare pentru cel mult:
- 50 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie sub 5.000 de locuitori;
- 100 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie cuprinsă între 5.001 şi 10.000 de locuitori;
- 500 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie cuprinsă între 10.001 şi 50.000 de locuitori;
- 1.000 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie cuprinsă între 50.001 şi 200.000 de locuitori;
- 5.000 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie ≥ 200.001 de locuitori.