Profitul Romgaz a scăzut în primele nouă luni cu 12,4%, până la 975 de milioane de lei, din cauza reducerii consumului din România
0Profitul net al Romgaz pe primele nouă luni s-a redus cu 12,4% în primele nouă luni, până la 975,3 milioane de lei, pe fondul scăderii cererii de gaze cu 2,2% şi a limitării consumurilor pentru producătorii de energie electrică şi termică din cauza capacităţii reduse de plată.
Cifra de afaceri a companiei au scăzut cu 10,8%, până la 2,93 de miliarde de lei în perioada menţionată. Compania menţionează că gazele nevândute au fost direcţionate către depozite.
„Scăderea drastică a cererii în segmentele industriei chimice, limitarea consumurilor pentru o parte din clienţii care utilizează gazele la producerea de energie electrică datorită capacităţii reduse de plată, apariţia cu întârziere a reglementărilor privind stocurile minime pentru iarna 2015 - 2016, lipsa de apetit a principalilor «actori» din sectorul gazelor naturale pentru conformare, în contextul incertitudinilor privind continuarea procesului de liberalizare a preţului în secţiunea pieţei reglementate sunt cauzele care au dus la diminuarea vânzărilor“, arată compania în raportul trimis pe bursă.
Prin introducerea în exploatare a descoperirilor Frasin-Gura Humorului şi Caragele producţia de condensat a înregistrat o creştere majoră (159%) în primele nouă luni, înregistrându-se o producţie de 8.191 tone.
De asemenea, energia electrică livrtă de termocentrala Iernut a fost cu 22% mai mare faţa de acelaşi interval din 2014, în contextul unei hidraulicităţi scăzute, ca urmare a secetei ce a afectat Hidroelectrica. Din totalul energiei emise, 42% a fost destinată pieţei de echilibrare ceea ce a dus la consolidarea poziţiei Romgaz ca şi producător de energie electrică în această piaţă.
Compania este controlată de stat, care deţine, prin ministerul Energiei, 70% din titluri, Fondul Proprietatea mai deţine 10%, în vreme ce 20% din acţiuni sunt tranzacţionate pe bursele de la Bucureşti şi Londra.