Profitul Raiffeisen a crescut cu 9% în Rusia în timp ce la nivel de grup a scăzut cu 24%

0
Publicat:

Grupul austriac Raiffeisen Bank International, una din băncile europene cu cea mai mare expunere pe Rusia, a raportat marţi o creştere cu 9% a profitului înregistrat de pe urma operaţiunilor din Rusia în prima jumătate a anului, în timp ce la nivel de grup profitul a scăzut cu 24%, transmite Reuters.

Clădire pe care scrie în rusește Raiffeisen
Profitul Raiffeisen a crescut cu 9% în Rusia în timp ce pierderile grupului s-au majorat cu 24%

Profitul după taxe realizat de divizia RBI din Rusia în primele şase luni a fost de 685 milioane de euro, în creştere faţă de un rezultat de 630 milioane de euro în perioada similară a anului trecut, grupul austriac precizând că a beneficiat de creşterea veniturilor din dobânzi precum şi de comisioanele mai mari.

Reuters a informat anterior că Reuters avea intenţia de a se separa de operaţiunile din Rusia dar până la urmă a decis să amâne planurile vizând plecarea din Rusia.

Marţi, grupul austriac a dezvăluit că atât numărul angajaţilor cât şi cel al clienţilor din Rusia a crescut în primul semestru. "Continuăm să lucrăm la viteză maximă asupra a două opţiuni pentru afacerilor noastre din Rusia: o vânzare sau o separare. În timp ce lucrăm asupra acestor opţiuni complexe, continuăm să ne reducem operaţiunile din Rusia", a declarat directorul general de la RBI, Johann Strobl.

În trimestrul al doilea, grupul Raiffeisen Bank International a înregistrat un profit net de 578 milioane de euro, comparativ cu 1,27 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut. Grupul austriac a precizat însă că rezultatul de anul trecut a fost influenţat de câştigurile realizate de pe urma vânzării subsidiarei din Bulgaria.

Profit de 874 milioane de lei în România

Pe piaţa din România, Raiffeisen Bank a realizat un profit de 874 milioane lei în primul semestru în timp ce veniturile băncii au crescut cu 21% faţă de anul anterior, din volume de business mai mari şi pe fondul mediului de dobânzi ridicate.

Raiffeisen Bank, bancă universală de top, activează pe piaţa bancară din România de peste 25 de ani, deservind aproximativ 2,3 milioane de clienţi, persoane fizice şi juridice. Banca are 4.919 de angajaţi în 291 de unităţi, 1.124 ATM&MFM şi 27.760 POS-uri. 

”Raiffeisen Bank România a încheiat prima jumătate a anului cu o poziție financiară solidă și o activitate comercială intensă, axată pe finanțarea economiei reale și pe asigurarea unor dobânzi competitive pentru produsele de economisire ale clienților, într-un mediu macro-economic dominat de o inflație ridicată. Evaluarea agenției Moody’s subliniază stabilitatea noastră financiară solidă și capacitatea de a continua să sprijinim finanțarea și dezvoltarea economiei românești.” - Zdenek Romanek, Președinte & CEO, Raiffeisen Bank România.

Activele bancare au depășit 66,17 mld Ron în primul semestru al anului, în creștere cu 10% față de aceeași perioadă din anul trecut, iar performanța financiară în semestrul 1 din 2023 a fost foarte bună, cu un profit de 874 mil Ron. Veniturile băncii au crescut cu 21% față de anul anterior, din volume de business mai mari și pe fondul mediului de dobânzi ridicate. Comportamentul disciplinat de rambursare din partea clienților a fost de asemenea un factor important pentru performanța financiară: profilul de risc a rămas foarte bun și majoritatea clienților băncii au traversat cu bine o perioadă plină de provocări, cu ajutorul programelor guvernamentale în care Raiffeisen Bank a fost foarte activă și, de asemenea, în contextul unor dobânzi fixe pentru marea majoritate a creditelor pe care Raiffeisen Bank le-a acordat pentru persoanele fizice.

Cheltuielile operaționale ale băncii au crescut cu 16%, în principal, din costurile de personal, IT, logistică, inerente într-un mediu inflaționist. În 2023, Raiffeisen Bank a continuat să investească în atragerea și păstrarea angajaților talentați, în dezvoltarea capacităților digitale ale băncii pentru a oferi produse și soluții mai rapide, mai accesibile și simple.

Rata de adecvare a capitalului (peste 20%) și MREL (peste 30%) se situează mult peste nivelurile minime solicitate de BNR (16,87% și respectiv 27,48%). Expunerile neperformante s-au menținut la niveluri scăzute (sub 1,7%), iar poziția de lichiditate (indicatorul de acoperire a necesarului de lichiditate, LCR) s-a situat la un nivel confortabil (169%) mult peste cerințele minime regulatorii (100%).

Investițiile și eforturile canalizate în direcția educației financiare se transpun într-o creștere de peste 250% de noi planuri de economisire și protecție, planuri de investiții și pensii facultative în primul semestru al anului 2023 comparativ cu prima jumătate a anului anterior.

Economiile clienților au crescut cu 8% față de prima jumătate a anului 2022, în contextul unui apetit mai mare pentru depozitele la termen în toate segmentele de activitate. Pe parcursul anului curent, Raiffeisen Bank a majorat treptat și semnificativ ratele dobânzilor oferite clienților pentru depozitele la termen și conturile de economii în lei și în valută, încurajându-i să economisească prin intermediul unei game largi de produse de economisire remunerate cu dobânzi competitive.

Din cele 673 de milioane euro obligațiuni ESG emise pentru finanțarea proiectelor sustenabile, până la 31 decembrie 2022, Raiffeisen Bank a alocat 6.223 de credite verzi și sociale eligibile, în sumă totală de 500 de milioane de euro. În ceea ce privește impactul asupra mediului, proiectele finanțate generează economii anuale de aproximativ 17.635 t CO2. Prin împrumuturile sociale, Raiffeisen Bank a sprijinit 1.700 de IMM-uri care angajează 28.489 de persoane fizice în regiunile subdezvoltate din România și a contribuit la creșterea accesului la servicii esențiale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite