Profitul net al BCR a scăzut cu 8% în primul trimestru, la 315,1 milioane de lei
0BCR, cea mai mare bancă din România după valoarea activelor, a obţinut în primul trimestru al acestui an un profit net de 315,1 milioane de lei, în scădere cu 8% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, în condiţiile în care rata creditelor neperformante s-a redus la 19,5%, nivel care rămâne semnificativ peste media sistemului bancar, potrivit datelor anunţate de bancă.
În primul trimestru din 2015, BCR a înregistrat un profit net de 344 de milioane de lei. Activele băncii au crescut cu 2,5% în primul trimestru, până la 63,1 miliarde de lei (14,1 miliarde de euro) la finalul lunii martie, de la 61,6 miliarde de lei la 31 decembrie 2015.
Banca afirmă că poziţia sa a devenit mai solidă în acest an, dar noile schimbări legislative înseamnă mai multe incertitudini. „Poziţia BCR este puternică, reflectând soliditatea bilanţului său. Capitalul şi lichiditatea pe care le deţinem, ne permit să finanţăm susţinut şi totodată cu discernământ, gospodăriile şi economia în ansamblu“, a declarat directorul general al BCR, Sergiu Manea, citat într-un comunicat al BCR.
„În acelaşi timp, contextul curent, incluzând cadrul legislativ, generează o serie de provocări ale căror efecte nu pot fi minimalizate. Ne dorim să putem avea succes financiar, alături de clienţii noştri, într-o ţară a cărei prosperitate se bazează pe reguli simple şi clare“, a completat Manea.
În primele trei luni din acest an, BCR a înregistrat o scădere a veniturilor din dobânzi cu 10% faţă de perioada similară din 2015, până la 459,2 milioane lei, pe fondul reducerii semnificative a dobânzilor la creditele în lei. Din octombrie 2012, BCR acordă împrumuturi imobiliare doar în lei pentru persoanele cu venituri în moneda naţională.
„BCR se concentrează pe creditarea în lei, cu scopul de inversa pe termen mediu şi lung mixul de valute din portofoliul de credite în favoarea monedei locale şi pentru a utiliza la maximum capacitatea puternică de auto-finanţare în lei“, a menţionat banca.
În schimb, venitul net din comisioane a avansat cu 5,7%, până la 177,1 mlioane lei în primul trimestru din acest an.
Cheltuielile operaţionale au avansat în primele trei luni cu 13,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la 405,6 milioane lei.
BCR a înregistrat o scădere a depozitelor atrase de la clienţi cu 1,9% faţă de finalul anului trecut, la 41,8 miliarde lei la finalul lunii martie.Banca a precizat că "evoluţia pozitivă a depozitelor retail a fost compensată de o scădere sezonieră a depozitelor corporate".
„Depozitele clienţilor rămân principala sursă de finanţare a BCR, în timp ce banca beneficiază de surse de finanţare diversificate, incluzând compania mamă“, se precizează în raportul financiar al băncii.
Pe partea de credite, valoarea totală împrumuturilor acordate clienţilor nebancari a scăzut uşor, cu 1,5% în primul trimestru, până la 33,06 miliarde de lei, de la 32,57 miliarde de lei la finalul anului 2015.
Rata creditelor neperformante (NPL) a scăzut de la 25,6% în martie 2015 până la 19,5% la finalul primului trimestru din acest an, a precizat banca. Rata NPL de la BCR rămne semnificativ peste media sistemului bancar, de 13,6% la finalul anului trecut, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).