Producătorii de energie regenerabilă cer intervenţia Guvernului, după ce ANRE a propus reducerea cotei de energie verde subvenţionată în 2017
0Producătorii de energie regenerabilă cer intervenţia premierului, după ce ANRE a propus o cotă de energie verde de 8,3% pentru 2017. Propunerea „va reprezenta lovitura de graţie“ dată producătorilor, care susţin că riscă falimentul.
Companiile care au investit în energia eoliană sau fotovoltaică, în baza schemei de stat care a încurajat investiţiile în acest sector, îi cer premierului Dacian Cioloş, într-o scrisoare deschisă, să intervină pentru salvarea sectorului, care riscă falimentul dacă o propunere recentă a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), de a fixa o cotă de doar 8,3% de energie regenerabilă pentru 2017, va fi aplicată.
Reamintim, Guvernul a tăiat în 2013 subvenţiile pentru investiţiile noi în energia regenerabilă şi a amânat acordarea unei alte părţi pentru cele deja realizate, după ce marii consumatori industriali, precum combinatele metalurgice Alro şi ArcelorMittal, au ameninţat că se relochează şi disponibilizează oameni.
Capacităţile de producere a energiei electrice din surse regenerabile au ajuns la o putere instalată totală de 5.163 de MW la finele lunii martie 2016, potrivit datelor centralizate de Transelectrica. Spre comparaţie, Hidroelectrica are o putere instalată de 6.435 MW instalaţi.
Astfel, în sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 3.129 de MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.343 de MW, microhidrocentrale de 588 de MW şi proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 103 MW. La sfârşitul anului trecut, figurau în sistem capacităţi de producţie a energiei regenerabile de 5.142 de MW, conform Transelectrica.
Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit certificate verzi, pe care le vând pe o piaţă specializată, pentru un câştig suplimentar faţă de energia propriu-zisă. Aceste certificate verzi sunt plătite de toţi consumatorii din România, inclusiv de către populaţie, în factura finală la electricitate.
Pentru anul 2016, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern în şedinţa din 30 decembrie 2015. Cota pentru acest an este mai mare decât cea pentru 2015, care a fost stabilită la nivelul de 11,9%.