Prin lapte si derivate se poate transmite tuberculoza bovina
0Produsele nu trebuie cumparate de la vanzatorii ambulanti
Directia Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Galati a semnalat aparitia unui numar de 24 de cazuri de toxiinfectie alimentara in comuna Vanatori. Cazurile de imbolnavire au aparut in urma consumului de cas de oaie, achizitionat de la un producator particular, care transporta branza cu caruta. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a fost informata de catre DSVSA Calarasi despre aparitia unui episod de toxiinfectie alimentara datorat consumului de branza de oaie. Un numar de opt persoane din Municipiul Calarasi au fost internate la Spitalul Judetean de Urgenta la Sectia de boli contagioase cu diagnosticul de enterocolita acuta. DSVSA Hunedoara informeaza ca in urma consumului de branza de oaie, achizitionata de la un producator particular, 41 de persoane au prezentat simptome specifice toxiinfectiei alimentare. Acestea sunt citate din comunicatele de presa, emise de ANSVSA, care demonstreaza ca nu trebuie sa ne fie indiferent de unde cumparam laptele si branza. Sanatatea noastra si a familiei noastre este prea importanta pentru a ceda primului impuls de a cumpara ieftin. Imaginea comerciantilor care vand lapte in sticle de plastic mizerabile sau branza din galeata, la colt de strada sau pe marginea autostrazii, este familiara pentru toti. Inainte de a cumpara asa ceva, ar fi bine sa stiti unele lucruri. De exemplu, nu cunoasteti starea de sanatate a animalului de la care provine laptele sau branza. Exista anumite boli ale bovinelor care, prin lapte sau produsele din lapte, se pot transmite la om. Putem mentiona aici tuberculoza bovina, boala care este favorizata de conditiile deficitare de hranire si ingrijire si care, nedepistata la timp de catre medicul veterinar, poate avea consecinte grave asupra sanatatii animalelor si oamenilor. ANSVSA asigura supravegherea sanitara-veterinara a tuberculozei bovine, aplicand masurile prevazute in "Programul national de supraveghere, profilaxie si combatere a bolilor transmisibile ale animalelor, a bolilor transmisibile de la animale la om si protectia mediului". Tuberculinarea se face de catre medicul veterinar de libera practica, la toate efectivele de bovine si bubaline (bivolite) in varsta de sase saptamani, in vederea depistarii precoce a bolii. In cazul in care animalele reactioneaza pozitiv sau neconcludent la acest test sunt dirijate, sub supraveghere sanitara-veterinara la un abator autorizat pentru taiere. Daca animalele respective sunt identificate si inregistrate, proprietarul acestora va fi despagubit de stat, in conditiile legii. Proprietarul ale carui animale au fost depistate pozitiv la tuberculinare primeste de la medicul veterinar un document oficial prin care este informat asupra restrictiilor privind circulatia animalelor (este interzisa instrainarea, donarea, sacrificarea, pasunatul), precum si conditiile in care se poate valorifica laptele obtinut in urma mulsului. Este foarte bine ca aceste lucruri sa fie cunoscute, avand in vedere ca tuberculoza se poate transmite la om, de obicei la ingrijitori, prin contactul cu animalele bolnave, cu aerul si obiectele din adapost. Cele mai frecvente cazuri de imbolnavire la om apar in urma consumului de lapte crud sau produse din lapte provenit de la animale infectate, constituind un real pericol, in special pentru copii. Statul sprijina activitatea de aparare a sanatatii animalelor, tuberculinarea fiind una dintre actiunile sanitar-veterinare de interes national, care este suportata de la bugetul de stat. Un alt aspect important in obtinerea laptelui se refera la igiena mulsului si la depozitarea corespunzatoare a laptelui. Sursele de infectare a laptelui pot proveni de la afectiuni ale glandei mamare a animalului, igiena necorespunzatoare a mulsului sau de la depozitarea acestuia in recipiente necorespunzatoare. Toxiinfectii stafilococice grave au fost inregistrate in urma consumului de lapte sau produse din lapte contaminate in acest mod. In cadrul fiecarei Directii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Judetene si a Municipiului Bucuresti exista structuri constituite, care prin activitatea specifica, urmaresc reducerea incidentei unor astfel de situatii. Rezultatele activitatii ANSVSA in aceasta directie depind, in mare masura, de colaborarea cu producatorii, procesatorii, agentii economici implicati si, bineinteles, cu publicul larg. Doar cand vom realiza ce pericol inseamna laptele sau branza de provenienta necunoscuta, vom refuza sa ne punem in pericol sanatatea si sa cumparam din locuri neautorizate.