Preţurile globale ale locuinţelor cresc în cel mai rapid ritm din ultimii 15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Preţurile medii ale locuinţelor din întraga lume au crescut cu 7,3% în cele 12 luni de pandemie, înregistrate până în luna martie, arată raportul Knight Frank’s Global House Price Index, potrivit Bloomberg.

Conform sursei citate, acesta este cel mai rapid ritm de creştere de la ultimul  trimestru al anului 2006. Astfel, Turcia s-a situat în fruntea listei, înregistrând o scumpire de 32%, urmată de Noua Zeelandă, cu 22,1%, iar SUA au ocupat locul cinci cu 13,2%, cea mai puternică creştere din decembrie 2005.

Stimulul fiscal şi monetar masiv pentru a întări economiile în timpul crizei de sănătate a stârnit un boom imobiliar la nivel mondial. Acest lucru alimentează, de asemenea, îngrijorări legate de bule imobiliare şi mai multe ţări au luat deja măsuri pentru a calma piaţa.

Noua Zeelandă a eliminat stimulentele fiscale pentru investitorii imobiliari, iar guvernul se aşteaptă ca inflaţia preţurilor locuinţelor să încetinească până la doar 0,9% până în iunie anul viitor. China a luat o serie de măsuri pentru a limita dezvoltatorii şi împrumuturile bancare către sector.

„Odată ce guvernele adoptă măsuri, iar măsurile de stimulare fiscală urmează să se încheie la sfârşitul acestui an pe o serie de pieţe, cumpărătorii vor fi probabil mai puţin exuberanţi”, a transmis Knight Frank în raport.

Preţurile medii ale proprietăţilor în Suedia au crescut cu 19% în ultimele 12 luni, potrivit unui raport recent. Scumpirea este mai accentuată pentru case decât pentru apartamente – 23% faţă de 12%.

Situaţia din Suedia este ilustrativă pentru o tendinţă mai largă ce are loc în toată Europa, care i-a luat prin surprindere pe factorii de decizie politică.

În Olanda, preţurile au crescut cu 15% în ultimul an, în timp ce în Austria creşterea a fost de 12%. În Germania, preţurile au crescut cu 11%, iar în Marea Britanie, cu 10%.

Banca elveţiană UBS a evidenţiat oraşele München, Frankfurt, Paris şi Amsterdam ca fiind expuse riscului de bule pe piaţa imobiliară, iar Stockholm şi Londra par a fi supraevaluate.

În acelaşi timp, multe bănci centrale naţionale au continuat să arunce mai mult combustibil pe foc, menţinând ratele dobânzilor la valori minime record pentru a ajuta companiile să supravieţuiască.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite