Prețurile aluminiului și ale nichelului cresc după sancțiunile impuse aprovizionării rusești

0
Publicat:

Aluminiul a înregistrat cea mai mare scumpire din 1987, iar prețurile la nichel și cupru au crescut, de asemenea, după ce Marea Britanie și SUA au introdus sancțiuni care, de fapt, interzic tranzacționarea de noi livrări rusești de metale industriale vitale pe două dintre cele mai mari burse din lume, transmite Financial Times.

foto țevi de aluminiu

Aluminiul, care este utilizat în cutii de conserve, avioane și clădiri, s-a scumpit cu 9,4% luni, cea mai mare creștere intraday de când contractul a fost lansat în forma sa actuală, în urmă cu 37 de ani, și se tranzacționa recent cu 3,7%, la 2.586 de dolari pe tonă. Nichelul, un ingredient cheie în bateriile vehiculelor electrice și în fabricarea oțelului, a avansat și el cu 2,7%.

Aceste mișcări au avut loc după ce guvernele britanic și american au interzis vineri livrarea de noi livrări rusești la London Metal Exchange și Chicago Mercantile Exchange.

Cuprul, al treilea metal vizat de noile măsuri, a crescut ușor cu 0,4%, până la aproape 9.500 de dolari pe tonă, cel mai ridicat nivel din ultimele 22 de luni, pe fondul așteptărilor privind o piață mai restrânsă ca urmare a sancțiunilor.

Rusia este un producător cheie al tuturor celor trei metale, generând 6% din aluminiul mondial, 4% din cupru și 11% din metalul de nichel de înaltă puritate, potrivit Citigroup.

LME a declarat sâmbătă că nu va permite ca metalul rusesc produs după 13 aprilie să fie depozitat în depozitele sale. Livrările de origine rusă produse înainte de această dată pot intra în continuare în sistemul de depozitare al LME, dar vor fi marcate într-o categorie separată, a adăugat aceasta.

Cea mai mare piață mondială a metalelor s-a luptat cu o acumulare de stocuri de produse rusești, care erau deja considerate mai puțin dorite. Aluminiul a fost cel mai grav, peste 90% din stocuri fiind de origine rusă, ceea ce a condus la temeri că prețurile de referință nu reflectă prețurile reale la nivel mondial.

Tom Mulqueen, analist la Citi, a declarat că sancțiunile vor duce la creșterea prețurilor metalelor tranzacționate la bursă și vor crea un discount mai mare pentru metalul rusesc nou produs.

Înainte de această interdicție, metalul de origine rusă ajunsese să domine din ce în ce mai mult stocurile LME, astfel încât prețurile au reflectat din ce în ce mai mult discountul subiacent pentru aceste unități rusești mai puțin dorite”, a declarat acesta într-o notă. „Noile măsuri ale LME ar trebui să inverseze această situație”. 

Cele mai recente sancțiuni nu împiedică companiile rusești să se grăbească să transfere metalele produse înainte de 13 aprilie în depozitele LME sau să efectueze tranzacții bilaterale independent de bursele de metale.

Rusal, cel mai mare producător de aluminiu din Rusia, a declarat luni că ultimele sancțiuni nu vor avea un impact asupra capacității sale de a-și vinde producția, deoarece există în continuare „o cerere mare” pentru metalul rusesc la nivel global.

Acțiunile anunțate nu au niciun impact asupra capacității de aprovizionare a Rusal, deoarece nu sunt afectate soluțiile de livrare logistică la nivel global, accesul la sistemul bancar, producția globală și sistemele de calitate ale Rusal”, a precizat aceasta într-o declarație.

Nicholas Snowdon, analist la Goldman Sachs, a declarat că se așteaptă ca China, India și Turcia să absoarbă orice metal rusesc pe care SUA, Marea Britanie și alți consumatori occidentali îl evită ca urmare a restricțiilor. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite