Primele semne de criză imobiliară în UE: cum arată situația în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul locuinţelor din Uniunea Europeană a înregistrat o creştere de 49,2% în perioada cuprinsă între 2010 şi trimestrul al treilea din 2022, arată datele publicate marţi de Eurostat.

Preţul locuinţelor din România a crescut cu mai puţin decât media UE, Foto: Inquam Photos
Preţul locuinţelor din România a crescut cu mai puţin decât media UE, Foto: Inquam Photos

Potrivit sursei citate, România a consemnat una dintre cele mai mici majorări de preţuri din UE.

În perioada menţionată, preţul locuinţelor a crescut în 24 dintre cele 27 de state membre UE şi a scăzut doar în Grecia (minus 22%), Italia (minus 9%) şi Cipru (minus 0,3%), informează Agerpres.

Cele mai mari creşteri au fost înregistrat în: Estonia (199%), Ungaria (174%), Luxemburg (140%), Lituania (137%), Letonia (134%), Cehia (133%) şi Austria (130%).

În România, precum şi în Finlanda şi Spania, preţul locuinţelor a înregistrat o creştere mai mică de 25%, adică la jumătate faţă de creşterea medie înregistrată în UE.

Sursa citată menționează că, atunci când vine vorba de chirii, acestea au crescut, în medie, cu 18,5% în Uniunea Europeană, în perioada cuprinsă între 2010 şi trimestrul al treilea din 2022.

Cu excepţia Greciei, unde au scăzut cu 24%, chiriile au crescut în restul celor 26 de state membre UE, inclusiv în România.

Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Estonia (233%) şi Lituania (151%). În cazul României, chiriile au înregistrat o creştere de peste 25%, peste media din UE.

Situația în România

Conform datelor publicate de Imobiliare.ro, în luna noiembrie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi disponibile spre vânzare în România s-au diminuat cu 0,2% față de luna anterioară.

Valoarea medie de listare pentru o proprietate a ajuns, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, la 1.704 euro pe metru pătrat util (față de 1.707 de euro pe metru pătrat la finele lui octombrie). Capitala a consemnat un recul de 0,7% al prețului mediu solicitat de proprietari, până la un nivel de 1.716 de euro pe metru pătrat util (de la 1.728 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui octombrie).

În luna noiembrie, Cluj-Napoca nu s-a conformat tendinței general descendente a prețurilor: așteptările vânzătorilor au crescut, cu 0,6%, ajungând la 2.415 euro pe metru pătrat util (față de 2.401 euro pe metru pătrat în octombrie).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite