Preţul grâului, la cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani. Specialiştii avertizează că nu va scădea în viitorul apropiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Preţul grâului la bursa de cereale de la Chicago a urcat, marţi, la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape nouă ani, din cauza situaţiei culturii de iarnă din SUA, ceea ce a sporit temerile privind livrările globale, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, la bursa de cereale de la Chicago (CBOT), contractul de referinţă pentru grâu s-a apreciat cu 0,8%, până la 8,03 dolari per bushel, după ce atinsese anterior 8,07 dolari per bushel, cel mai ridicat preţ din decembrie 2012, transmite Agerpres.

De asemenea, cotaţiile futures la porumb au urcat cu 0,3%, la 5,80 dolari per bushel, iar la soia boabe contractul de referinţă a crescut cu 0,5%, la 12,54 dolari per bushel.

Cotaţiile futures la grâu la bursa de la Paris au crescut la nivelul record de 296,75 euro pe tonă (343,96 dolari pe tonă).

Departamentul american al Agriculturii (USDA) a apreciat că 45% din cultura de iarnă de grâu este într-o situaţie „bună spre excelent", cu trei puncte procentuale sub estimările analiştilor.

„Preţurile la grâu nu vor scădea considerabil în viitorul apropiat. De fapt, preţurile cresc sub toate aspectele, ceea ce face imposibilă trecerea la diferiţi furnizori", avertizează analiştii Commerzbank.

Având în vedere că grâul este materia primă pentru orice, de la baghetele din Franţa şi până la tăiţeii din Asia, cotaţiile la grâu au un impact mai direct asupra consumatorilor spre deosebire de alte culturi, precum porumb sau soia boabe, care sunt folosite în principal ca nutreţ pentru animale.

Cele mai recente date oficiale ale Comisiei Europene arată că vânzările de grâu ale UE se ridicau, la finele lunii octombrie, la nouă milioane de tone, însă aceste cifre nu includ şi datele cu privire la exporturile Franţei, unul din cei mai mari vânzători de grâu din blocul comunitar. 

La rândul său, guvernul american se aşteaptă ca în sezonul actual, care se va încheia în luna iunie 2022, UE să exporte 35,5 milioane de tone de grâu, devansând Rusia în calitate de cel mai mare exportator mondial. 

Potrivit datelor privind situaţia recoltărilor la principalele culturi de primăvară din România, transmise de MADR, până la data de 20 octombrie 2021, la grâu s-a obţinut o producţie totală de peste 11,445 milioane tone şi un randament de 5.316 kg/ha.

România a fost al doilea cel mai mare exportator de cereale din Uniunea Europeană în anul comercial 2020-2021 încheiat la 30 iunie. Datele oficiale arată că din ţara noastră au ieşit 3,17 milioane de tone de grâu, 1,96 milioane de tone de porumb şi 1,06 milioane de tone de orz.

În luna august a acestui an, reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) au transmis că rating-ul „excepţional” pentru recolta agricolă din anul 2021, acordat României de către GEOGLAM (Group on Earth Observations Global Agricultural Monitoring Initiative), este confirmat de rezultatele obtinuţe de către fermierii români.

Potrivit acestora, până la acea dată, culturile vedetă ale anului 2021 care plasau fermierii din România pe poziţia de leader erau: grâul, orzul şi rapiţa.

Conform datelor operative din data de 16 august 2021, producţia totală de grâu recoltată era de 11,33 milioane de tone, fiind cea mai mare producţie înregistrată de la data aderării României la Uniunea Europeană.

„Producţii medii situate peste media naţională de 5.346 kg/ha s-au realizat în vestul ţării în judeţele Satu Mare, Timiş, Bihor, Arad, dar si în judeţele Olt, Caraş Severin, Ialomiţa. Brăila şi Botoşani.”, arata MADR.

Potrivit sursei citate, anul trecut, România a obţinut doar 6,4 milioane de tone de grâu, recolta fiind diminuată cu peste 40% din cauza secetei. 

Citeşte şi: Producţii bune şi foarte bune în anul agricol 2020/2021. Ce cantităţi s-au obţinut la grâu, porumb, rapiţă sau floarea-soarelui

România devansează Rusia pe piaţa grâului din Egipt. Grâul european, la mare căutare în lume

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite