Ponta îi lasă pe primari să nu mărească taxele locale, dar îi ameninţă că nu le va mai da bani de la bugetul central

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta a dat peste cap România, prin indecizia sa privind obligativitatea majorării taxelor locale
Premierul Victor Ponta a dat peste cap România, prin indecizia sa privind obligativitatea majorării taxelor locale

Guvernul va adopta şi publica miercuri ordonanţa prin care autorităţile locale pot indexa sau nu taxele locale, a declarat premierul Victor Ponta. El a atenţionat, însă, că aceste taxe reprezintă o sursă de venituri a administraţiei locale, deoarece primarii nu vor primi în compensaţie bani din bugetul central.

"Sper să terminăm această dispută sau neînţelegere şi lucrurile să fie foarte clare: prin decizia autorităţii locale, taxele locale fie rămân la nivelul din 2012 - asta e decizia care aparţine primarului şi consiliului local -, fie se măresc cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani. În acelaşi timp, îmi fac datoria să spun că cei 16%, pe care unii primari vor să-i încaseze, merg în bugetul primăriei. Dacă nu se măresc taxele, nici nu vin bani de la bugetul de stat. Nu mai vin cei 16% de la bugetul de stat, că de la bugetul de stat trebuie să plătim salarii, pensii, să facem investiţii publice, să plătim la sănătate ce avem de plătit, la educaţie. E într-adevăr autonomie locală. Dacă le ajung banii din 2012 e foarte bine; dacă nu, indexarea doar cu rata inflaţiei e un lucru normal care s-a înfăptuit întotdeauna", a spus premierul, la începutul şedinţei de Guvern.

Război cu Boc în locul unor explicaţii necesare

Premierul ar trebui să le explice contribuabililor, dar şi primarilor, de ce nu a adoptat de la bun început ordonanţa pe care o discută acum executivul, ci mai întâi a dat o Hotărâre de Guvern prin care îi obligă pe aleşii locali să mărească taxele, apoi a ieşit cu această rectificare, prin care majorarea devine facultativă.
În locul acestor explicaţii, Ponta a arătat că taxele locale nu au mai fost majorate din 2009, când actualul primar al Clujului, Emil Boc, era prim-ministru.
"Din 2009, de când domnul Boc nu era primar de Cluj, era prim-ministru, atunci a mărit taxele locale. Întotdeauna e important de care parte a fileului eşti, că îţi schimbi opniile mai ales. Cu 20% le-a majorat domnul Boc atunci. Acum, ca primar înţeleg că nu vrea să le majoreze deloc", a afirmat Ponta.

O clarificare de la Finanţe

Înaintea şedinţei de Guverm, pe site-ul Ministerului Finanţelor a fost publicată o formă modificată a proiectului de ordonanţă privind indexarea taxelor locale, comparativ cu varianta avansată la sfârşitul anului trecut, document care prevede acum că "pentru anul 2013" autorităţile locale pot adopta hotărâri privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale şi amenzilor prevăzute în hotărârea de guvern aprobată în 2012, "cel mult până la nivelurile prevăzute prin hotărârile autorităţilor administraţiei publice locale respective, adoptate de către acestea pentru anul 2012".
Aceste hotărâri pot fi adoptate în termen de cel mult 20 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei.

Cine a plătit prea mult poate primi surplusul înapoi

Sumele achitate de contribuabili peste nivelurile impozitelor şi taxelor locale aprobate prin hotărâri ale autorităţilor deliberative „se compensează cu obligaţii de plată către bugetele locale, cu termene de plată viitoare“ sau „se restituie la cerere“.
În varianta iniţială, ordonanţa stabilea că în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare, iar autorităţile locale hotărăsc cu privire la aplicarea indexării.
Modificarea ordonanţei este explicată de Guvern prin observaţiile formulate în timpul consultărilor de către ministerele iniţiatoare şi avizatoare.

Boc: în 2014, majorarea chiar va fi obligatorie

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, miercuri, că, în baza noii forme a ordonanţei Guvernului, taxele şi impozitele locale pentru anul viitor vor fi majorate, obligatoriu, cu 16%, iar în mod excepţional, doar în acest an, ele vor putea menţinute la nivelul anului 2012 de către autorităţile locale.
La jumătatea lunii decembrie, Guvernul a decis prin hotărâre că nivelul taxelor locale prevăzute în grilă creşte în 2013 cu 16,05% ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, potrivit legii, precizând că, faţă de suma rezultată, autorităţile locale pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite