Ponta: Fără legea privind certificatele verzi, creşte cu 50% impactul în factură a componentei de energie regenerabilă. Băsescu: OUG e în vigoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă legea privind energia regenerabilă nu va fi promulgată până la 1 aprilie, cota de certificate verzi va fi de 15%, în loc de 11%, ceea ce va duce la o creştere cu 50% a impactului în factură a componentei privind energia regenerabilă, a declarat premierul Victor Ponta la Palatul Victoria.

UPDATE Preşedintele Traian Băsescu a declarat în această seară că ordonanţa de urgenţă privind certificatele verzi este în vigoare, aşa cum a fost adoptată de Guvern, menţionând că el, ca preşedinte, a atacat legea de apropbare la CC pentru că ar fi trebuit notificată Comisia Europeană, nu pentru vreo prevedere a Ordonanţei.


„Reconsiderarea cotei (la 11% în loc de 15% - n.r.) va asigura păstrarea preţului actual, cu fluctuaţiile de rigoare. Dacă legea nu este promulgată până la 1 aprilie, efectul va fi de a asigura certificate verzi pentru 15% din energia produsă în România, ceea ce determină o creştere de aproape 50% a impactului în factura finală a consumatorului casnic sau industrial referitor la ceea ce este de plătit pentru energia regenerabilă, de la 42 lei/MGW la 63 lei/MGW“, a spus Ponta.

Din datele prezentate de premier, impactul certificatelor verzi ar creşte de la 42 la 63 de lei pe fiecare MWh de electricitate consumat de industrie. Creşterea de 50% este doar pentru componenta de energie regenerabilă, nu şi a preţului final. În acest moment, subvenţiile pentru certificate verzi reprezintă 11% din factura finală.

Băsescu a contestat legea la Curtea Constituţională

Şeful Executivului a adăugat că preşedintele Traian Băsescu a contestat la Curtea Constituţională faptul că Guvernul nu ar fi prenotificat Comisia Europeană, deşi Executivul a transmis notificarea.

Astăzi, sindicaliştii din industrie au protestat în faţa Curţii Constituţionale, acuzând atât tergiversările privind amânarea subvenţiilor la energia regenerabilă, dar şi liberalizarea la gaze naturale.

Alro şi ArcelorMittal dau semne că opresc producţia

Alro, cel mai mare consumator de energie electrică din ţară, a anunţat săptămâna trecută că elaborează un plan pentru închiderea unor capacităţi de producţie, din cauza creşterii costurilor cu energia, ca urmare a impactului energiilor regenerabile. Sindicaliştii spun că Alro se pregăteşte să concedieze 500 de salariaţi din cei 700 ai combinatului Alum Tulcea.

Concomitent, ArcelorMittal are acelaşi gen de probleme, dar la care se adaugă şi liberalizarea accelerată a preţului gazelor, care nu este altceva decât scumpirea producţiei interne până la preţurile de import, impuse de către intermediarii Gazprom. Fostul combinat Sidex de la Galaţi este al doilea consumator de energie electrică din ţară. Anul trecut, premierul Victor Ponta s-a întânit de două ori cu magnatul Lakshmi Mittal, care controlează grupul siderurgic ArcelorMittal. El i-a transmis premierului că grupul se va retrage din Europa în situaţia în care problema preţurilor la energie nu va fi rezolvată. 

Cea mai generoasă schemă din Europa

România are cea mai generoasă schemă de susţinere a investiţiilor în domeniul energiilor regenerabile din întreaga Uniune Europeană. Schema cumulează 10 miliarde de euro. Ţara noastră şi-a îndeplinit încă de la finele anului trecut ţinta obligatorie de energie verde asumată la Bruxelles, potrivit oficialilor ANRE.

Nivelul sprijinului oferit investitorilor în energia verde din România este cel mai ridicat din Europa, cu un procent de 224% pentru eolian, comparativ cu o medie europeană de 100%. Pentru energia solară, nivelul este unul fantastic – de 657%.

Cu minerii în stradă

Mai mult, minerii de la Complexul Energetic Oltenia au protestat pe străzile din Târgu Jiu în primăvara anului trecut şi au ameninţat că vor veni să picheteze şi sediul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) din cauză că energia eoliană este preluată cu prioritate în sistem, iar cea produsă pe bază de cărbune nu are căutare. Angajaţii Complexului Energetic Oltenia au fost trimişi de mai multe ori forţat acasă din această cauză.

Legea prevedea amânarea de la 1 iulie 2013 a câte două certificate verzi în cazul producătorilor de energie solară şi câte unul în sectoarele microhidro şi eolian.

Un certificat verde se acordă la producerea unei anumite cantităţi de energie verde. La fiecare MWh de energie fotovoltaică se acordau şase certificate verzi, la eolian erau două, iar la microhidro au fost trei.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă fusese aprobat în luna iunie de Guvern, iar legea de adoptare a ordonanţei în decembrie.

 Mai puteţi citi:

Cum subvenţionează fiecare român din buzunarul propriu economiile Bulgariei, Ungariei şi Serbiei

Efect pervers al certificatelor verzi: preţul energiei a scăzut datorită stimulentelor pentru energie regenerabilă, ceea ce impulsionează exportul de electricitate mai ieftină în Ungaria, Bulgaria şi Serbia. Însă facturile rămân la fel de mari pentru populaţie şi industrie.

Românii au pompat anul trecut subvenţii de 416 milioane de euro în producătorii de energie regenerabilă, cu 34% mai mult decât în 2012

Consumatorii de energie au plătit anul trecut 415,8 milioane de euro pentru a susţine energia regenerabilă prin sistemul de certificate verzi, cu 33,7% mai mult faţă de nivelul atins în 2012, de 310,8 milioane de euro, chiar dacă preţul pe certificat a scăzut cu 25%, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), citate de Mediafax.

„O scrisoare pierdută“ printre certificatele verzi

După scandalul de anul trecut privind amânarea unui număr de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă şi ameninţările cu relocarea din partea sectorului industrial, anul 2014 a început ca-n piesa „O scrisoare pierdută“: cu un nou haos legislativ în domeniu.

Departamentul pentru Energie: CE a fost prenotificată în privinţa amânării certificatelor verzi. Cererea de reexaminare conţine informaţii eronate

Guvernul a prenotificat Comisia Europeană în privinţa intenţiei de a amâna o parte a certificatelor verzi şi a anunţat că „la prima vedere“, modificările nu par să ridice probleme de încălcare a Tratatului de aderare, Administraţia Prezidenţială furnizând „date eronate“ în cererea de reexaminare a legii, arată, într-un comunicat, Departamentul pentru Energie.

Legea privind amânarea certificatelor verzi a fost retrimisă de preşedintele Băsescu în Parlament. România, pe cale să rămână cu energia scumpă

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis în Parlament spre reexaminare legea prin care o parte a certificatelor verzi este amânată, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite