Ponta dezvăluie salariile uriaşe ale şefilor din comisiile de supraveghere a pieţelor financiare: CSA - 42.700 de euro, CNVM - 18.200 de euro, CSSPP - 14.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariile din Autoritatea de Supraveghere Financiară, care include Comisiile de Supraveghere a Asigurărilor, Valorilor Mobiliare şi Pensiilor Private, vor fi încadrate în standardele Băncii Naţionale a României, a declarat astăzi premierul Victor Ponta. În prezent, în cele trei autorităţi de supraveghere se câştigă lunar 62.000-188.000 de lei (14.000-43.000 de euro).

Premierul a susţinut această declaraţie în contextul în care arăta că este nevoie de transparenţă privind modul de cheltuire a banilor în ministere şi autorităţi centrale şi a salutat „iniţiativa“ preşedintelui de a promulga Legea privind Autoritatea de Supraveghere Financiară.

"Mă îndoiesc că undeva un mare bancher a reuşit să câştige în ultimii ani, în medie, 188.000 lei pe lună, cum se câştiga la Asigurări, sau 80.000 lei pe lună, la Valori Mobiliare, sau 62.000, ca la Pensii Private. E greu în lumea privată să câştigi atâţia bani cum câştigi la stat. De mâine, toate salariile şi veniturile de la această Autoritate trebuie să se încadreze în standardele Băncii Naţionale, oricum mult mai generoase decât cele care îi privesc pe membrii Guvernului, cam de vreo zece ori, dar totuşi de cincizeci de ori faţă de oamenii obişnuiţi. Era o exagerare pe care eu mă bucur că o îndreptăm", a spus Ponta la începutul şedinţei de guvern.

Guvernul a decis în luna decembrie a anului trecut, prin ordonanţă de urgenţă, să desfiinţeze autorităţile de supraveghere din domeniul financiar, cu excepţia celor care ţin de BNR, astfel că atribuţiile şi tot personalul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private vor fi preluate de către o nouă instituţie - Autoritatea de Supraveghere Financiară.Iniţia, termenul de înfiinţare a ASF era 15 martie, însă a fost apoi amânat la 30 aprilie. Vasile Nicula, preşedintele Comisiei Buget Finanţe din Senat, declara recent că ASF va devein funcţională abia în luna iunie.

Legea pentru înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară se află la promulgare. Actul normativ a mai fost trimis şi în martie la promulgare, însă preşedintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului să îl reexamineze. Legea a fost aprobată din nou săptămâna trecută, Parlamentul respingând observaţiile şefului statului. În 18 aprilie, actul normativ a fost trimis din nou la promulgare. Conform Constituţiei, preşedintele nu mai are dreptul să întoarcă legea la Parlament.

Camera Deputaţilor şi Senatul se vor reuni miercuri la ora 10.00 în şedinţă comună pentru a vota membrii în Autoritatea pentru Supraveghere Financiară.

Pentru funcţia de preşedinte al ASF este propus de PNL Dan Radu Ruşanu, eminenţa cenuşie a liberalilor, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor. 

Daniel Dăianu ar urma să ocupe poziţia de prim-vicepreşedinte al Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, la propunerea PNL, deşi social-democraţii îl susţineau pe bancherul Stere Farmache, fost prim-vicepreşedinte al Alpha Bank, pentru această poziţie.  

Consiliul de conducere format din 17 membri va avea alţi trei vicepreşedinţi, responsabili pentru fiecare dintre cele trei pieţe financiare. Ion Giurescu este susţinut de PSD pentru funcţia de preşedinte responsabil de pensii private, Mircea Ursache, fost şef al AVAS, tot de PSD, pentru piaţă de capital, iar PNL îi susţine pe Daniel Tudor, actualul şef al CSA, pentru piaţa asigurărilor. 

Pentru funcţiile neexecutive candidează următorii: Dorina Mihăilescu, Gheorghe Marcu, Gavrilă Alexe, Gheorghe Albu, Lorand-Istvan Kralik, Marian Mîrzac, Marian Sârbu, Cornel Moldoveanu, Tudor Baltă, Doru Frunzulică, Nina Puiu, Gh. Cornel Coca Constantinescu.

Comisiile de Buget-Finanţe şi Comisiile economice din Senat şi Camera Deputaţilor s-au reunit, marţi, pentru audierea candidaţilor pentru cele cinci funcţii executive şi pentru cele 12 funcţii neexecutive pe care le va avea Autoritatea pentru Supraveghere Financiară.

În condiţiile în care CNVM supraveghează companii listate la bursă cu o valoare totală de peste 20 de miliarde de euro, CSA este responsabilă de o piaţă de peste 2 miliarde de euro, iar Comisia de pensii private pentru o piaţă de 2,3 miliarde de euro, miza de a controla piaţa financiară este foarte mare – de peste 24 de miliarde de euro, adică aproape o cincime din PIB-ul României. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite