Plăţi cu cardul la Biserică. Nu şi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de instituţii de cult se alininează trendului tehnologic, acceptând plata cu cardul, fie că este vorba despre pomeni, nunţi, botezuri sau înmormântări şi chiar donaţii în viitorul apropiat. Mai marii Bisericii au reglementat ca acestea să poată cumpăra cititoare de carduri portabile.

Măsura se aplică deja în Marea Britanie, după ce Biserica Angliei a dezvăluit că membrii ar putea să facă donaţii prin carduri fără contact, Apple sau Google Pay.

Aproximativ 16.000 de biserici la sud de graniţă vor oferi modalitatea mai rapidă de a plăti la evenimente speciale precum nunţi şi botezuri, scrie bbc.co.uk. şi churchtimes.co.uk.

Potrivit acesteia, măsura va fi adoptată şi de Biserica din Scoţia, care elaborează planuri de acceptare a plăţilor fără contact în încercarea de a stimula donaţiile. 

Anne Macintosh, trezorierul general al Bisericii din Scoţia, a declarat că lucrează cu Biserica Angliei în domenii de interes comun. Ea a adăugat că au fost "foarte entuziasmaţi" de succesul unui proces de plăţi fără contact la 40 de biserici engleze vara trecută.

Decizia bisericii de a apela la tehnologia modernă se datorează faptului că doreşte să ofere toate condiţiile congregaţiilor care donează anual 580 de milioane de lire sterline.

"Este evident că este nevoie ca parohiile noastre să introducă facilităţi de plată cu cardul şi suntem încântaţi că acum putem să punem acest lucru la dispoziţie. Modalităţile de plată se schimbă rapid, tinerii nu mai lucrează cu numerar şi de aceea vrem ca toate generaţiile să poată profita la maximum de locul lor de închinare", a spus John Preston, ofiţer naţional de administraţie la Biserica Angliei.

Donaţiile nu vor fi incluse pentru moment, deoarece sunt încă în curs de testare. Se speră să se introducă astfel de plăţi în cursul acestui an, potrivit BBC . O problemă este că modalităţile tradiţionale de preluare a colectei sunt considerate a fi mai rapide decât tehnologia nouă. 

Un purtător de cuvânt al Bisericii Catolice a declarat că există interes pentru ideea utilizării terminalelor de plată în unele dieceze şi pot fi luate în considerare în viitor.

În România, Biserica Catolică foloseşte case de marcat, eliberând pe loc chitanţa pentru donaţie. Nu la fel se întâmplă şi în cazul Bisericii Ortodoxe, care nu numai că nu foloseşte niciun fel de tehnologie modernă, dar de cele mai multe ori nu eliberează niciun fel de chitanţă, mai ales când este vorba despre donaţiile încasate de la credincioşi de acasă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite