Plafonarea chiriilor și birocrația din Europa amenință investițiile în locuințe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce lipsa de locuințe determină o creștere a chiriilor în marile orașe europene, investitorii stau la coadă pentru a investi bani în locuințe noi, dar sunt împiedicați de o serie de obstacole.

foto chei cu un breloc în formă de casă făcut din lemn
Plafonarea chiriilor și birocrația din Europa amenință investițiile în locuințe

În contextul în care sectorul imobiliar de birouri și de retail suferă din cauza tendințelor de lucru la distanță și de cumpărături online, investitorii imobiliari au alocat încă 82 de miliarde de euro pentru proiecte rezidențiale în Europa până în 2025, potrivit unui studiu Savills. Însă mlaștina de reguli, reglementări și birocrație le stă în cale, potrivit Bloomberg.

Există tot acest capital care caută să intre în Europa”, a declarat Mark Allnutt, director executiv la Greystar Real Estate Partners, o firmă de private equity specializată în proprietăți de închiriat. „Există o ofertă redusă și nu există suficient stoc existent, dar există bariere”.

Chiriile sunt în creștere în marile orașe europene

Locuințele au devenit o problemă politică spinoasă pentru Europa, luptele pentru a găsi spații de locuit la prețuri accesibile contribuind la tensiunile sociale și la frustrarea alegătorilor. Dar nu există o soluție rapidă.

De la controlul chiriilor până la blocajele în materie de planificare, obstacolele variază în Europa și vor necesita o acțiune guvernamentală susținută pentru a debloca investițiile și, în cele din urmă, pentru a reduce presiunea asupra gospodăriilor aflate în dificultate. Iată o trecere în revistă a problemelor cheie de pe diferite piețe.

Situația locuinețelor noi și chiriilor nu arată bine în Marea Britanie

Simpla menționare a sistemului de planificare al Marii Britanii este de obicei suficientă pentru a atrage o privire de dezaprobare din partea investitorilor imobiliari. Deciziile de dezvoltare sunt în mâinile consiliilor locale sărăcite, iar contribuția publicului poate împiedica proiectele ambițioase.

Autoritățile locale au, de obicei, opt săptămâni pentru a lua o decizie, sau până la 13 săptămâni pentru proiectele majore. Dar doar două din zece cereri pentru proiecte mari de locuințe au fost rezolvate în acest timp în intervalul iulie-septembrie al anului trecut, potrivit statisticilor guvernamentale.

Perspectiva unor noi norme este, de asemenea, o problemă. Partidul Laburist, care conduce în sondaje, a promis o serie de reforme pentru a rezolva problema lipsei de locuințe din Marea Britanie, în timp ce la Londra, primarul Sadiq Khan a cerut în mod repetat limitarea creșterii chiriilor.

Deși plafoanele ar putea fi binevenite pentru chiriași, acestea pot perpetua lipsa de locuințe pe termen lung prin sufocarea stimulentelor pentru construcții noi. Acesta este cazul în Scoția, unde proprietarii pot crește chiriile doar cu până la 3% pe an, potrivit Scottish Property Federation.

În Germania, mai puțin de jumătate dintre cetățeni dețin locuințele în care trăiesc

Mai puțin de jumătate dintre germani sunt proprietari de locuințe - una dintre cele mai scăzute rate din Europa - și, în timp ce acest lucru înseamnă că există numeroase oportunități de investiții în sectorul locativ, cumpărarea de locuințe existente implică un risc de renovare. Există o ofertă extinsă de locuințe de închiriat în Germania, dar o parte semnificativă este „foarte veche și neadecvată”, a declarat Faith de la Greystar.

Coaliția de guvernare a cancelarului Olaf Scholz, care nu a reușit să atingă obiectivul de 400.000 de locuințe noi pe an, a renunțat în septembrie la normele mai stricte de eficiență pentru clădirile noi, în încercarea de a susține construcțiile. Însă această măsură nu contribuie prea mult la contracararea ratelor ridicate ale dobânzilor și a costurilor de construcție în creștere, iar investitorii rămân neliniștiți cu privire la momentul în care regulile vor reveni.

Construcția de locuințe are nevoie urgentă și rapidă de un impuls, nu de o incertitudine suplimentară”, a declarat Felix Pakleppa, directorul general al lobby-ului german pentru construcții ZDB.

Normele stricte privind protecția chiriașilor fac și mai dificilă atragerea investitorilor. Planurile guvernului de a înăspri și mai mult reglementările, cum ar fi reducerea plafonului de creștere a chiriilor, „ar duce la mai puține construcții noi, nu la mai multe”, a declarat Rolf Buch, directorul executiv al celui mai mare proprietar din Germania, Vonovia SE. „Legiuitorii trebuie să se gândească cu atenție la acest lucru”.

Piața imobiliară din Polonia nu pare că se va îndrepta prea curând

Înaintea campaniei electorale de anul trecut, guvernul polonez a implementat stimulente ipotecare pentru primii cumpărători, contribuind la o creștere de aproape 20% a prețurilor locuințelor în cele mai mari orașe în 2023. Dar acum banii s-au epuizat, iar noua administrație condusă de premierul Donald Tusk intenționează să reia sprijinul nu mai devreme de a doua jumătate a anului, adăugând limite de venit.

Acest lucru înseamnă că polonezii sunt din nou expuși la problemele structurale ale pieței, cum ar fi prețurile ridicate, creditele scumpe și oferta redusă. Este de așteptat ca aceste tendințe să îi îndepărteze treptat pe unii dintre ei de proprietatea asupra locuințelor, confirmând una dintre tezele cheie de investiții pentru fondurile străine care investesc în proiecte de închiriere începând cu 2016.

Dezvoltatorul imobiliar Echo Investment SA, care cooperează cu Pimco, a declarat că observă „un interes crescut din partea operatorilor străini pentru a intra pe piață”. În timp ce mulți polonezi se alătură tendinței și devin ei înșiși proprietari, volumul de tranzacții noi este în creștere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite