Piața imobiliară din Suedia se prăbușește și ar putea trage după ea alte economii dezvoltate
0Scăderea prețurilor locuințelor din Suedia s-a accelerat în octombrie, în timp ce țara nordică se luptă cu cea mai severă criză imobiliară din ultimele trei decenii, arătând ceea ce ar putea urma pentru multe alte economii dezvoltate, transmite Bloomberg.

Creșterea inflației și măsurile luate de marile bănci centrale pentru limitarea acesteia au dus la o scădere a prețurilor locuințelor cu aproape 14% față de începutul acestui an, potrivit ValueGarde. Conform sursei citate, prețurile au scăzut timp de șapte luni la rând, deoarece gospodăriile sunt presate de creșterea costului vieții.
Recesiunea este neobișnuită într-o țară în care reformele trecute au fost superficiale și de scurtă durată, iar mulți tineri cumpărători de case nu au experimentat niciodată o scădere a pieței imobiliare.
În timp ce piețele imobiliare din întreaga lume se răcesc, având loc mai puține tranzacții, scăderea prețurilor nu a început încă în multe țări. Prețurile caselor din Canada sunt acum cu 10% sub nivelul maxim. Pe lângă Suedia, se preconizează scăderi de la vârf la minim de până la 20% pentru țări precum SUA, Regatul Unit și Noua Zeelandă.
„O mulțime de case sunt vândute la niveluri în jurul prețului cerut, iar războaiele de licitații sunt rare”, a declarat Markus Swanberg, directorul executiv al Lansforskinger Fastighetsformedling, agent imobiliar, într-un comunicat. „Nu ne așteptăm să vedem o îmbunătățire reală până în primăvara anului viitor cel mai devreme.”
În octombrie, indicele prețurilor locuințelor HOX din Suedia a scăzut cu 3% față de luna precedentă, cea mai mare scădere din iunie, a anunțat luni ValueGard.
Scăderea este cauzată de gospodăriile individuale (imobile care nu sunt legate de nicio clădire – n.r), care sunt deosebit de vulnerabile la creșterea prețurilor la energie electrică. Un raport publicat săptămâna trecută de organizația de agenți imobiliari McAllerstatistics a arătat că scăderile prețurilor sunt de două ori mai rapide în regiunile energetice din sud decât în partea de nord a țării, care suferă de lipsa de apă și are rate mai mari.
Majoritatea specialiștilor se așteaptă ca declinul să continue, iar traiectoria actuală a pieţei indică că toţi banii făcuţi din vânzările realizate în pandemie s-ar putea evapora până la începutul lui 2023.
Banca Naţională a Suediei ar urma să majoreze dobânda de referinţă cu 75 de puncte de bază la întâlnirea din 23 noiembrie, după o creștere completă de puncte procentuale în septembrie. Riksbank își va anunța decizia pe 24 noiembrie.
„Viteza scăderii pieței imobiliare ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru Riksbank”, a declarat Gustav Helgeson, analist la Nordea Bank ABP, într-o notă adresată clienților. „Nu ne așteptăm ca datele să influențeze decizia ratelor care va urma joi, dar scăderile rapide continue ar putea determina Riksbank să încetinească și mai mult anul viitor.”
Creşterea costurilor de împrumut pune o presiune uriaşă pe proprietarii de imobile, mulţi dintre aceştia urmând să se confrunte cu scadenţe mari ale obligaţiunilor în următorii ani.
Riksbank, banca centrală a Suediei, este de părere că real esatate-ul reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa stabilităţii financiare a ţării şi a îndemnat băncile să fie mai reţinute atunci când vine vorba de acordarea creditelor, afirmând că riscul apariţiei unui val de credite neperformante a crescut puternic.