Piața ambalajelor alimentare trece „pe verde“
0Piața ambalajelor alimentare este una în care plasticul a fost folosit intensiv, fie că vorbim, de industria HoReCa, sau de segmentul marilor retaileri alimentari.

Lucrurile se schimbă însă. Plasticul de unică folosință este eliminat gradual de pe piața ambalajelor alimentare.
Directiva 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului e motorul acestei schimbări. Directiva stabilește clar produsele și termenele până la care acestea trebuie să nu mai fie prezente pe piața comunitară.
Pe piața ambalajelor alimentare ecologice, furnizorii asiatici făceau regulile până nu demult. Practic nu exista concurență europeană care să permită susținerea realizării agendei verzi europene în această industrie. Sub imperiul noilor abordări de reglementare, producătorii europeni au început însă tranzitia către ambalajele ecologice și biodegradabile, înlocuind treptat produsele din polistiren expandat.
Dorința de scurtare a lanțului logistic și de transport de către companiile client și de evitare astfel a riscurilor generate de blocajele maritime din ultimii ani, simultan cu eliminarea riscului valutar, reprezintă oportunități pentru producătorii europeni de ambalaje alimentare ecologice în competiția cu producătorii asiatici.
În tot acest context, „BFG Packaging România a devenit de la 1 ianuarie 2022, ca urmare a investițiilor semnificative începute la Petrești în urmă cu 2 ani, singurul producător european de ambalaje alimentare alternative la cele interzise prin directiva, respectiv produse 100% ecologice și compostabile. Vorbim de produse realizate exclusiv din fibră de lemn certificat FSC și achiziționată de pe piața europeană”, conform lui Karel Hoet, CEO BFG Packaging România.
Statele membre UE au avut la dispoziție 2 ani pentru transpunerea Directivei 2019/904, respectiv până în iulie 2021. Cu toate acestea, în ianuarie 2022, Comisia Europeană a lansat însă o serie de proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor ce revin și a trimis scrisori de punere în întârziere către 16 state membre care nu transpuseseră integral în legislația lor națională prevederile Directivei. La sfârșitul lunii septembrie 2022, Comisia Europeană a luat o serie de măsuri juridice împotriva a 11 state membre, solicitându-le să accelereze punerea în aplicare a Directivei. La acel moment Belgia, Croația, Danemarca, Estonia, Irlanda, Franța, Letonia, Polonia, Portugalia, Slovenia și Finlanda nu comunicaseră Comisiei toate măsurile necesare pentru a asigura transpunerea integrală a Directivei.
România se află printre țările care au transpus Directiva 2019/904 prin Ordonanța de Guvern 6/2021 de o manieră care nu a fost contestată de Bruxelles. Interpretarea diferită însă a prevederilor legislative a generat dezechilibre concurențiale pentru producătorii din diferite țări din blocul european, inclusiv din țara noastră. ”Prin noi, România poate fi prezentă acum în toate țările UE pentru a asigura ambalaje alimentare ecologice, compostabile și biodegradabile. Câtă vreme legislația nu este încă transpusă unitar și integral la nivel comunitar vor exista piețe unde produsele de unică folosință interzise de directivă sunt comercializate în detrimentul celor care respectă legislația. Perioada de tranziție a fost una destul de lungă și anevoioasă, însă trendul este clar. În pofida diferitelor întârzieri înregistrate pe alte piețe europene și a lipsei de predictibilitate, trecerea spre ambalaje alimentare ecologice a început să se producă și ea doar va accelera în anii următori”, adaugă Karel Hoet.
Un semnal clar în acest sens este reprezentat de faptul că la sfârșitul anului 2022, ca parte a planului de acțiune pentru economia circulară din cadrul Pactului verde european, Comisia Europeană a propus noi norme suplimentare pentru o serie de forme de ambalajele de unică folosinţă pentru alimente şi băuturi, fructe şi legume. Obiectivul principal urmărit este de a reduce generarea de deșeuri de ambalaje cu 15% până în 2040, interzicerea anumitor ambalaje, stimularea reciclării și promovarea de noi opțiuni de ambalare.