PFP: Intenţia naţionalizării sau desfiinţării fondurilor de pensii private încă există. Reducerea contribuţiei este o idee la fel de nocivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi declaraţiile miniştrilor care au invocat posibilitatea naţionalizării sau desfiinţării fondurilor de pensii private au fost retractate, această intenţie încă există, iar ideea de a reduce contribuţia este la fel de nocivă, consideră Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii şi Fondurile de Investiţii (PFP).

„Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii şi Fondurile de Investiţii (PFP) a luat la cunoştinţă cu surprindere de ultimele ştiri privind fondurile de pensii pilon II şi îşi exprimă profunda dezamăgire cu privire la intenţiile factorilor guvernamentali în această direcţie. Mai precis, PFP se referă la informaţiile apărute în cursul zilei de 23 august 2017, cu privire la intenţia de a plafona la nivelul de 2,5% contribuţia de asigurări sociale a salariaţilor destinată fondurilor de pensii Pilon 2”, potrivit unui comunicat.

Potrivit reprezentanţilor PFP, „din stângăcie sau poate pentru a testa piaţa, fiecare ministru de finanţe a invocat posibilitatea naţionalizării sau desfiinţării acestor fonduri de pensii. Este clar că, deşi declaraţiile au fost retractate ulterior, această intenţie încă există, într-o formă sau alta. Ultimul pas în această direcţie este această nouă idee, de a reduce contribuţia la fondurile de pensii pilon II de la 6% la 2,5% (deci de mai mult de două ori). Este o idee la fel de nocivă ca şi naţionalizarea sau desfiinţarea acestor fonduri de pensii. În perioada post-revoluţionară, cu puţine excepţii, statul român a dovedit că nu este un bun administrator. Sistemul de pensii nu este o excepţie, deficitul acestuia adâncindu-se de la an la an şi fiind acoperit întotdeauna de la bugetul de stat".

Reprezentanţii asociaţiei amintesc că, în prezent, Legea nr. 411/2004 prevede ca această contribuţie să fie de 6% dar, prin derogări succesive realizate în fiecare an, aceasta a fost menţinută la un nivel mai mic (în prezent 5,1%), cu promisiuni anuale nerespectate ale fiecărui Guvern şi Parlament că aceasta va fi adusă la nivelul legal.

„Interesele viitorilor pensionari au fost astfel încălcate în mod constant”, mai arată reprezentanţii PFP.

Potrivit unor informaţii publicate miercuri de Profit.ro şi confirmate de surse pentru „Adevărul”, Ministerul Finanţelor ar dori să diminueze, de la 5,1% fie la 2,5% fie la 1%, contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II).

În replică, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a susţinut că nu există discuţii privind modificarea modului actual de funcţionare a pilonului II de pensii.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite