Petrom şi-a scos de 7,5 ori banii pe privatizare: în nouă ani a acumulat profituri de peste cinci miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrom a exploatat mai puţin ţiţei, dar şi costurile de producţie au fost mai mici, astfel că societatea a ieşit pe profit
Petrom a exploatat mai puţin ţiţei, dar şi costurile de producţie au fost mai mici, astfel că societatea a ieşit pe profit

Profiturile cumulate până în prezent de către compania preluată în 2004 de OMV sunt de peste cinci miliarde de euro. OMV a plătit, la privatizare, mai puţin de 670 de milioane de euro.

Primul semestru din acest an a însemnat un nou record de profit pentru Petrom: 545 de milioane de euro. Această cifră, cumulată cu profiturile realizate de Petrom de-a lungul celor nouă ani de când a fost privatizată, totalizează cinci miliarde de euro. Sumă care este de 7,5 ori mai mare decât cea plătită de OMV la preluarea pachetului majoritar, în 2004.

De unde au venit banii

Profitul net al grupului Petrom a urcat cu 18% în primul semestru, la 2,4 miliarde de lei (545 de milioane de euro), însă vânzările au coborât cu 5%, la 11,5 miliarde de lei (2,6 miliarde de euro), în special din cauza scăderii vânzărilor de ţiţei.

În prima jumătate a anului 2013 ne-am îmbunătăţit performanţa financiară şi operaţională comparativ cu primele şase luni din 2012, ca efect al investiţiilor realizate în anii precedenţi, managementului strict al costurilor şi iniţiativelor de excelenţă operaţională“, a declarat în raportul semestrial directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Performanţa G&E (segmentul Gaze şi Energie) a reflectat condiţiile de piaţă dificile, cu cerere scăzută pentru gaze şi electricitate, precum şi preţuri semnificativ reduse la electricitate. În R&M (segmentul Rafinare şi Marketing), vânzările cu amănuntul au rămas stabile, în timp ce marjele de rafinare au scăzut din cauza cotaţiilor mai mici la produse“, a mai arătat şefa Petrom.

Ultimul an cu redevenţe mici

Mariana Gheorghe a menţionat că Petrom va continua programul de investiţii anuale, care pentru acest an depăşesc 1,2 miliarde de euro, „bazându-se pe un cadru fiscal şi de reglementare favorabil investiţiilor“.

Cât de favorabil va fi acest cadru rămâne de văzut, pentru că, să nu uităm, 2013 este ultimul an în care se mai aplică nivelul redus, preferenţial, al redevenţelor prevăzut în contractul de privatizare. Iar oficialii de la Bucureşti nu s-au sfiit să anunţe o creştere semnificativă a acestor taxe.

Anul trecut, văzând „profitul excesiv“ realizat de Petrom în 2011, chiar preşedintele Traian Băsescu a avertizat că „redevenţele vor fi, din 2014, ca în ţările arabe“.

În replică, reprezentanţii Petrom precizau că menţinerea redevenţelor la nivelul agreat cu statul român, prin contractul de privatizare, înseamnă continuarea producţiei după anul 2040. În caz contrar, perioada de producţie angajată iniţial ar putea să scadă din cauza faptului că investiţiile în segmentul de explorare şi producţie sunt uriaşe, condiţii in care menţinerea redevenţelor este necesară.

Prin contractul de privatizare din 2004, redevenţele plătite de Petrom au fost stabilite la un nivel cuprins între 3,5% şi 13,5% din valoarea producţiei anuale extrase până în 2014, dar acest procent ar putea fi adus la o valoare cu două cifre.

Oricum, prin sumele totale plătite către stat, Petrom este unul dintre cei mai mari contributori la buget. Anul trecut, cea mai mare companie petrolieră a plătit în total 8,9 miliarde de lei la buget, şi acesta este un argument destul de puternic pentru a cere „un cadru favorabil investiţiilor“.

Leul tare nu le-a priit petroliştilor

„Costurile de producţie ale grupului, exprimate în dolari/baril, au fost cu 6% mai mici decât în primele şase luni din 2012, în pofida evoluţiei uşor negative a cursului valutar (întărirea leului cu 1% faţă de dolar). Costurile de producţie din România, exprimate în dolari, au scăzut la 14,28 dolari/baril în primul semestru din 2013, în special datorită managementului strict al costurilor", se arată în raport.

profituri

Bilanţul mai arată că de la Petrom au plecat sau au fost daţi afară aproape 2.000 de angajaţi. La 30 iunie 2013, Petrom avea 20.138 de angajaţi, faţă de 20.790 în primul trimestru şi comparativ cu 22.105 persoane la jumătatea anului trecut.

La finele primului semestru, Petrom avea 792 de staţii, faţă de 797 în perioada similară a anului trecut.

Declin uşor în trimestrul al doilea

Grupul Petrom a consemnat în al doilea trimestru un profit net de 1,061 miliarde de lei, faţă de 1,332 miliarde de lei în primele trei luni din acest an şi de câştigul de 643 de milioane de lei din al doilea trimestru al anului trecut.

Vânzările au scăzut în al doilea trimestru cu 7%, la 5,7 miliarde de lei, faţă de rulajul de 6,1 miliarde lei în perioada similară a anului trecut. În primele trei luni din acest an, Petrom a înregistrat vânzări de 5,789 miliarde de lei.

„Vânzările din segmentul R&M au reprezentat 78% din totalul vânzărilor consolidate, cele din G&E au reprezentat 17%, iar cele din E&P (segmentul Explorare şi Producţie) aproximativ 5% (vânzările din E&P au fost, în mare parte, vânzări în interiorul grupului, nu către terţi)", se arată în raportul Petrom.


Instalaţiile Arpechim vor fi transformate în depozite de ţiţei

Petrom va transforma o parte din instalaţiile rafinăriei Arpechim Piteşti, aflată în conservare, într-un depozit de ţiţei, a anunţat ieri Mariana Gheorghe. „Activitatea la Arpechim s-a oprit. Repoziţionăm o parte din activele de acolo ca terminal pentru ţiţei şi produse petroliere. Ele vor trebui autorizate ca depozit de produse petroliere“, a afirmat Gheorghe. Directorul general al Petrom declara în luna februarie că rafinăria va fi demolată dacă nu va fi găsit un cumpărător. Rafinăria Arpechim, pe care OMV, acţionarul majoritar al Petrom, nu o consideră un activ de bază, livrează materie primă pentru combinatul Oltchim.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite