Perspectivele economice în China se înrăutăţesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Economia chineză înregistrează unele dintre cele mai scăzute ritmuri de creştere
Economia chineză înregistrează unele dintre cele mai scăzute ritmuri de creştere

Contracţia neaşteptată a activităţii fabricilor din China în luna mai a accentuat temerile privind prelungirea declinului economic şi în cel de-al doilea trimestru al acestui an, după ce a doua cea mai mare economie din lume a înregistrat cel mai scăzut ritm de creştere în perioada ianuarie-martie din ultimii trei ani.

Rezultatele preliminare ale indicelui PMI (n.r. Purchasing Manager Index – indicele puterii de cumpărare a managerilor), care au fost publicate joi, au arătat o scădere până la 49,6 de puncte, sub pragul de 50 de puncte care face diferenţa între expansiune şi contracţie economică. Luna trecută, rezultatul final al indicelui PMI a fost stabilit la 50,4 puncte, potrivit CNBC.

Contracţia indicelui din primul trimestru al acestui an se consideră că a fost cauzată în special de scăderea numărului de comenzi noi. „Nu este un rezultat bun, creşte şansele unei scăderi prelungite în cel de-al doilea trimestru. În termeni simpli, cererea internă nu a fost suficient de puternică pentru a face faţă impactului unei cereri externe încă reduse”, a declarat joi economistul chinez Donna Kwok.

Potrivit ultimelor rezultate dezvăluite de indicele PMI, creşterea de scurtă durată a economiei Chinei din ultimul trimestru al anului 2012 a încetat, potrivit lui Shane Oliver, economist şef în cadrul companiei de investiţii AMP Capital. Acesta a adăugat că economia ţării ar putea să crească mai puţin de 7,5% în perioada aprilie-iunie, faţă de cele 7,7 procente în primele trei luni ale acestui an.

Cu toate acestea, Oliver a declarat că nu se aşteaptă la o scădere dramatică a creşterii economiei chineze. „PMI se află încă la un nivel care a fost corelat cu o creştere potrivită în China. Sunt de părere că ar trebui să obţinem un rezulat sub 40 de puncte pentru a semnaliza recesiune, iar noi suntem departe de acest rezultat”, a explicat analistul.

Pe de altă parte, investitorii nu ar trebui să se îngrijoreze serios cu privire la rezultatele recente, întrucât nu este o situaţie neobişnuită pentru economia chineză ca PMI să fie sub 50 de puncte. „A avut o valoare negativă în primele trei trimestre ale anului trecut şi, cu toate acestea, producţia industrială a intrat în expansiune”, a declarat Dariusz Kowalczyk, economist şef în cadrul grupului bancar francez Credit Agricole.

„Ne păstrăm prognozele de creştere la 8% pentru anul 2013. Ne aşteptăm la o stimulare a creşterii în cel de-al doilea trimestru, în timp ce primul trimestru a marcat lichidarea stocurilor producătorilor”, a adăugat Kowalczyk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite