Patru dintre cele mai mari bănci din SUA nu ştiu să-şi rezolve problemele dacă au dificultăți financiare
0Patru dintre cele mai mari bănci din SUA nu ştiu să-şi rezolve problemele dacă au dificultăți financiare, spun autoritățile de reglementare bancară din SUA după ce au găsit deficiențe în planurile de rezoluție, potrivit CNBC.
Rezerva Federală și Federal Deposit Insurance Corp. au declarat că așa-numitele “living wills” – planurile instituțiilor în caz de dificultăți sau faliment - ale Citigroup , JP Morgan Chase, Goldman Sachs și Bank of America depuse în 2023 au fost inadecvate.
Autoritățile de reglementare au găsit greșeli în modul în care fiecare dintre bănci plănuia să-și închidă pozițiile în portofoliile masive de instrumente financiare derivate. Derivatele sunt contracte de pe Wall Street legate de acțiuni, obligațiuni, valute sau rate ale dobânzii.
De exemplu, atunci când i s-a cerut să testeze rapid capacitatea Citigroup de a-și anula contractele utilizând inputuri diferite decât cele alese de bancă, firma a eșuat, potrivit autorităților de reglementare. Acea parte a exercițiului pare să fi luat prin surprindere toate băncile care s-au confruntat cu testarea.
„O evaluare a capacității băncii de a-și gestiona portofoliul de instrumente derivate în condiții care diferă de cele specificate în planul pentru 2023 a arătat că capacitățile băncii au limitări semnificative”, au spus autoritățile de reglementare despre Citigroup.
“Living wills” sunt un exercițiu cheie de reglementare mandatat după criza financiară globală din 2008. La fiecare doi ani, cele mai mari bănci din SUA trebuie să își prezinte planurile în caz de catastrofă. Băncile cu deficiențe trebuie să le rezolve în următorul val de depuneri de “living wills”, care urmează să fie în 2025.
Cele patru bănci din SUA care nu ştiu să-şi rezolve problemele
În timp ce planurile JP Morgan, Goldman și Bank of America au fost considerate fiecare a avea un „deficit” de către ambele autorități de reglementare, Citigroup a fost considerat de FDIC ca având o „deficiență” mai serioasă, ceea ce înseamnă că planul nu ar permite o rezoluție ordonată în temeiul codului falimentului al SUA.
Deoarece FED nu a fost de acord cu FDIC cu privire la evaluarea Citigroup, banca a primit nota de „deficiență” mai puțin gravă.
„Ne angajăm pe deplin să abordăm problemele identificate de autoritățile noastre de reglementare”, a declarat Citigroup, cu sediul în New York, într-o declarație.
„Deși am făcut progrese substanțiale în transformarea noastră, am recunoscut că a trebuit să ne accelerăm activitatea în anumite domenii”, a spus banca. „Continuăm să avem încredere că posibile probleme ale Citi ar putea fi rezolvate fără un impact sistemic negativ sau fără a fi nevoie de fonduri de la contribuabili.”
JP Morgan, Goldman și Bank of America au refuzat să comenteze pentru CNBC.