Patronate: Gazoductul BRUA este extrem de important pentru creşterea securităţii în aprovizionarea cu gaze naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traseul gazoductului BRUA pe teritoriul Rom\niei. Foto Transgaz
Traseul gazoductului BRUA pe teritoriul Rom\niei. Foto Transgaz

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) a reiterat importanţa majoră a proiectelor strategice din domeniul energetic, cu precădere BRUA – Interconectorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria, potrivit unui comunicat de presă.

„În ciuda impactului sever resimţit de către sectorul energetic, ca urmare a crizei actuale din domeniul sanitar, membrii federaţiei recunosc trendul ascendent al dependenţei Uniunii Europene de importuri de gaze naturale. 

Pe fondul înregistrării unei creşteri constante a cererii cumulată cu scăderea producţiei interne, asigurarea securităţii în aprovizionarea cu gaze naturale reprezintă o necesitate. Gazoductul BRUA constituie aşadar o etapă esenţială de dezvoltare a sistemului naţional de transport gaze naturale (SNT).

Acest proiect are ca scop creşterea securităţii în alimentarea cu gaze naturale a României prin accesul la noi surse, precum şi tranzitul către pieţele central-europene a producţiei de gaze naturale din Bazinul Caspic. În plus, BRUA reprezintă şi o cale de acces la pieţele europene a unei părţi a potenţialei producţii româneşti din Marea Neagră”, consideră reprezentanţii patronatelor.

Aceştia reamintesc că, potrivit studiilor şi analizelor efectuate de către FPPG cu sprijinul experţilor din domeniu, interconectarea României la reţelele regionale de transport constituie un pas esenţial în dezvoltarea pieţei româneşti de gaze naturale.

„Avantajele sunt multiple şi privesc securitatea energetică, precum şi beneficii de ordin comercial, economic, politic şi social. Din rândul acestora amintim:

  • Conectarea la culoarele regionale de transport gaze naturale permite aprovizionarea din noi surse. Din acest motiv, consumatorii din România, casnici şi industriali, vor beneficia de efectele concurenţei între surse multiple de gaze naturale.
  • Dezvoltarea unei pieţe autohtone de tranzacţionare, transparentă şi lichidă, susţinută şi de legătura bidirecţională cu Hub-ul Central European de Gaze de la Baumgarten (CEGH), ce va fi stabilită prin intermediul gazoductului BRUA, va conferi consumatorilor predictibilitate şi securitate a aprovizionării.
  • Interconectarea poate conferi României o poziţie importantă în pieţele regionale şi implicit va spori securitatea energetică.
  • Activitatea de înmagazinare subterană a gazului natural, cu potenţial geologic semnificativ de extindere, se poate dezvolta şi moderniza pe baze comerciale, într-un con­text de piaţă regional.
  • Accesul producătorilor de gaze din România la pieţele regionale şi europene va stimula investiţiile în segmentul upstream şi în infrastructură. Aceasta este o condiţie indispensabilă pentru dezvoltarea sectorului offshore de la noi din ţară”.
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite