Patronate: Economia României nu va „reporni la cheie“. Vrem măsuri de flexibilizare a muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Companiile din România cer Guvernului să permită muncă cu timp redus şi flexibilitate în organizarea timpului de muncă
Companiile din România cer Guvernului să permită muncă cu timp redus şi flexibilitate în organizarea timpului de muncă

Companiile au nevoie de măsuri speciale pentru perioada care va urma stării de urgenţă, pentru că altfel nu se vor putea adapta contracţiei economice dublată de riscul de infectare al angajaţilor cu noul coronavirus, care va persista, afirmă Confederaţia Patronală Concordia.

Organizaţia Internaţională a Muncii apreciază că 12 milioane de locuri de muncă se vor pierde în Europa ca urmare a efectelor pandemiei. Patronatele afirmă că trebuie să reducem acest impact în România şi că măsurile de flexibilizare pe care le solicită vin să ajute companiile să se adapteze consecinţelor şi restricţiilor impuse de criza sanitară şi sunt aplicabile doar în perioada de revenire a economiei. Siguranţa angajaţilor primează şi companiile au nevoie de instrumente potrivite.

Şomajul tehnic, oricum ar fi el aplicat, deşi asigură menţinerea raporturilor de muncă, nu este o măsură care să susţină activitatea economică având în vedere diversitatea economiei. Menţinerea activităţilor– viziune împărtăşită atât de către angajatori, cât şi de angajaţi şi sindicate – chiar şi cu normă redusă pe o perioadă limitată, este preferabilă pierderii locurilor de muncă, afirmă Concordia.

Patronatele susţin că în următoarele luni sunt necesare măsuri de flexibilizare suplimentară a relaţiilor de muncă cu un caracter temporar.

„Fie că vorbim despre timpul şi programul de lucru, timpul de  odihnă, orele suplimentare, programul redus de muncă, modul în care sunt reglementate schimburile şi alte astfel de măsuri, credem că ar fi hazardată asumarea premisei că din 15 mai, în toate sectoarele de activitate se va putea opera la fel ca înainte de începerea crizei sanitare”, arată reprezentanţii Concordia

Membrii Confederaţiei Patronale Concordia consideră necesară adoptarea unor măsuri de flexibilizare a muncii precum:

  • Muncă cu timp redus. Este necesară implementarea pe o perioadă limitată a unui program de muncă mai scurt decât 8 ore pe zi unde angajatorul plăteşte complet orele efectiv lucrate, iar statul compensează diferenţa pentru orele care nu au putut fi lucrate (de exemplu, angajatul lucrează echivalentul a 3 zile din 5 pe săptămână, pe care i le plăteşte angajatorul, iar statul completează diferenţa de salariu cu o indemnizaţie pentru celelalte două zile);
  • Flexibilitate în organizarea timpului de muncă (care să permită menţinerea activităţilor şi protejarea sănătăţii salariaţilor prin reorganizarea schimburilor şi a programului de lucru etc.);
  • Mai multă flexibilitate privind acordarea timpului de repaus şi a concediilor pentru a face faţă dificultăţilor logistice care pot apărea în cazul în care activitatea nu se poate desfăşura normal;
  • Digitalizarea relaţiilor de muncă (medicina muncii, fişele de instruire în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, încheierea contractelor de muncă, notificări etc.) se impune de urgenţă şi trebuie să aibă un caracter permanent.

Membrii Concordia, peste 1.500 de firme cu mai mult de 300.000 de angajaţi, susţin că au toate motivele să acţioneze preventiv, ţinând cont de estimările economice ale multor instituţii internaţionale care au avertizat asupra riscului de instalare a uneia dintre cele mai puternice contracţii economice de după al doilea Război Mondial. România, ca ţară membră a Uniunii Europene, este practic parte din acelaşi angrenaj economic european care este deja afectat de consecinţele crizei sanitare.

„Economia României nu va «reporni la cheie», urmând ca cererea să revină gradual. În acest context, acţiunile statului pentru a sprijini această repornire vor avea o importanţă majoră. Suntem conştienţi că resursele bugetare sunt limitate şi la rândul lor afectate de încetinirea economică şi tocmai de aceea dorim să punem accent pe acele tipuri de intervenţii fără costuri sau cu unele mici”, mai susţin patronatele.

De asemenea, potrivit lor, este important ca măsurile şi soluţiile ce vor fi identificate şi implementate în etapa relansării economice să fie expresia solidarităţii şi a dialogului social tripartit – între Guvern, structurile patronale şi cele sindicale - căci, în absenţa lor, gestionarea echilibrată a crizelor şi accelerarea recuperării la nivelul întregii societăţi ar fi mai dificil de realizat.

„Apreciem deschiderea la dialog de care au dat dovadă atât reprezentanţii autorităţilor centrale, cât şi cei ai organizaţiilor sindicale în găsirea răspunsurilor eficiente la provocările actuale.

În condiţiile în care economia următoarei perioade va fi caracterizată printr-un grad ridicat de incertitudine, un lucru este cert: noi, toţi actorii sociali, avem un obiectiv fundamental comun, şi anume acela de a păstra locurile de muncă şi a asigura un nivel rezonabil de venituri pentru angajaţi, în contextul unei recesiuni care nu va putea fi evitată. Pierderea locului de muncă, cu toate consecinţele sociale, profesionale şi economice pe care le aduce, poate fi evitată în multe cazuri cu politici publice adecvate şi cu o bună colaborare între sindicate şi patronate”, afirmă Concordia.

Confederaţia Patronală Concordia reprezintă companii cu capital românesc şi străin, reunite în cele mai puternice federaţii sectoriale şi care au cea mai diversă şi relevantă perspectivă asupra realităţilor economice şi sociale: Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, Federaţia Patronală a Reţelelor de Comerţ, Federaţia Patronatelor din Industria Auto, Federaţia Patronală a Transportatorilor din România, Federaţia Patronală a Serviciilor Financiare din România, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii, Federaţia Industriei Hoteliere din România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite