Pandemia a dat peste cap clasamentul cu oraşele unde este cel mai plăcut să trăieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vedere panoramică din Auckland, Noua Zeelandă Foto Shutterstock
Vedere panoramică din Auckland, Noua Zeelandă Foto Shutterstock

Clasamentul oraşelor de pe blog în care este cel mai bine să trăieşti a fost dat peste cap de pandemie. Metropolele europene sunt în cădere, în timp ce Australia, Japonia şi Noua zeelandă au ajuns în frunte datorită măsurilor lor împotriva COVID-19.

Auckland (Noua Zeelandă) se situează în vârful clasamentului anual realizat de săptămânalul The Economist privind cele mai bune oraşe pentru locuit, urmat de Osaka (Japonia), Adelaide (Australia), Tokyo (Japonia) şi Wellington (Noua Zeelandă).

„Auckland a urcat în topul clasamentului datorită abordării sale reuşite de a contracara pandemia de COVID-19, care a permis societăţii să rămână deschisă şi oraşului să aibă performanţe mai bune în ceea ce priveşte educaţia, cultura şi mediul”, conform unui comunicat de presă ce însoţeşte studiul, conform Agerpres.

Cercetătorii au evaluat 140 de oraşe din întreaga lume şi le-au evaluat în ceea ce vedere stabilitatea, asistenţa medicală, cultura, mediul, educaţia şi infrastructura.

Nici Londra, nici New York nu se află în top 50, în timp ce cel mai puţin locuibil oraş este capitala siriană Damasc pentru al nouălea an consecutiv.

În schimb, oraşele europene au avut rezultate slabe. Viena care era considerat anterior cel mai agreabil oraş,  a coborât pe locul 12, în timp ce Hamburg a ajuns pe 47, scăzând cu 34 de locuri.

Studiul menţionează „stresul asupra resurselor spitaliceşti care a crescut în cazul majorităţii oraşelor germane şi franceze" şi „restricţionarea deplasărilor şi a adunărilor, care au limitat oferta culturală".

Cea mai semnificativă creştere a fost înregistrată de Honolulu (Hawaii, SUA), ajuns pe locul 14, cu o creştere de 46 de locuri „datorită progreselor mari în ceea ce priveşte limitarea pandemiei şi desfăşurarea programului de vaccinare".

În general, EIU afirmă că pandemia de COVID-19 a cauzat scăderea viabilităţii în ultimele 12 luni. Acesta adaugă: „Acest lucru a dus la un nivel fără precedent de schimbare în clasament, multe dintre oraşele care au fost clasate anterior ca fiind cele mai locuibile.

Upasana Dutt, şefa departamentului de viabilitate globală din cadrul Economist Intelligence Unit, a declarat: „Pandemia de Covid-19 a afectat puternic viabilitatea globală.

„Oraşele din întreaga lume sunt acum mult mai puţin locuibile decât erau înainte de începerea pandemiei şi am văzut că regiuni precum Europa au fost lovite deosebit de puternic, conform DailyMail.

CELE MAI LOCUIBILE 10

1. Auckland, Noua Zeelandă

2. Osaka, Japonia

3. Adelaide, Australia

4= Wellington, Noua Zeelandă

4= Tokyo, Japonia

6. Perth, Australia

7. Zurich, Elveţia

8= Geneva, Elveţia

8= Melbourne, Australia

10. Brisbane, Australia

CELE MAI PUŢIN LOCUIBILE 10

131. Caracas, Venezuela

132. Douala, Camerun

133. Harare, Zimbabwe

134. Karachi, Pakistan

135. Tripoli, Libia

136. Alger, Algeria

137. Dhaka, Bangladesh

138. Port Moresby, Papua Noua Guinee

139. Lagos, Nigeria

140. Damasc, Siria

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite