OPSPI intră pe deficit la rectificarea de buget, după ce a rămas fără companiile energetice
0Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), structură din cadrul Ministerului Economiei, îşi va revizui în scădere drastică estimarea de încasări şi va intra pe deficit la rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli.
Noul buget prevede venituri totale de 1,84 miliarde lei şi cheltuieli totale de 1,87 miliarde lei. Anterior, OPSPI prognoza venituri totale de 3,1 miliarde de lei, din care 1,8 miliarde din privatizare. În noua variantă, doar 448,8 sunt estimate a proveni din privatizări, scrie Mediafax.
În luna iulie Guvernul a decis ca OPSPI să fie reorganizat prin divizare parţială, iar Departamentul pentru Energie a preluat companiile de profil, cele mai valoroase din portofoliu. Urmare a acestei modificări Ministerul Economiei a rămas doar cu 28 de companii din industrie şi apărare, precum Romarm, Oltchim sau Cupru Min.
Către Departamentul pentru Energie au fost transferate Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica, Transelectrica, Electrica, Oil Terminal, Conpet, Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN), Compania Naţională a Uraniului, dar şi pachetele minoritare deţinute de stat la GdF SUEZ Energy, E.ON Gaz Distribuţie sau Petrom.
Companiile energetice au avut un trecut sinuos. În 2006, acestea au mai fost transferate o dată, de la OPSPI la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Ministerul Economiei este condus de către liberalul Andrei Gerea, după ce, anterior, a fost condus de către Varujan Vosganian. Departamentul pentru Energie este condus de către pesedistul Constantin Niţă.
În luna februarie, liberalul Varujan Vosganian, atunci ministru al Economiei, declara că Guvernele României creează ministere pentru oameni în loc să numească persoane competente pentru fiecare minister.