Operatorii de transport energie din România, Italia, Grecia şi Bulgaria au înfiinţat Centrul de Coordonare a Reţelei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Operatorii de Transport şi Sistem din Grecia (IPTO), Italia (TERNA SpA), România (Transelectrica) şi Bulgaria (ESO-EAD) au înfiinţat Centrul de Coordonare a Reţelei de Energie Electrică din Sud-Estul Europei (CC SEleNe) în Tesalonic, Grecia, ca o etapă esenţială spre cooperarea mai strânsă şi mai eficientă a OTS-urilor din statele membre UE din sud-estul Europei în privinţa securităţii furnizării şi a siguranţei reţelelor de energie electrică.

”Operatorii de Transport şi Sistem din Grecia (IPTO), Italia (TERNA SpA), România (Transelectrica) şi Bulgaria (ESO-EAD) anunţă înfiinţarea Centrului de Coordonare a Reţelei de Energie Electrică din Sud-Estul Europei (CC SEleNe) în Tesalonic, Grecia. Cei patru OTS participă în mod egal la capitalul social al noii companii”, a informat luni Transelectrica.

Comitetul Director al CC SEleNe a fost format dintr-un organism având următoarea structură: Ioannis Kampouris (IPTO), preşedinte şi director executiv, Angelin Tsachev (ESO-EAD), membru BoD, Enrico Maria Carlini (Terna SpA), membru BoD şi Adrian Şuţă (Transelectrica), membru BoD.

„Înfiinţarea CC SEleNe este o etapă esenţială spre cooperarea mai strânsă şi mai eficientă a OTS-urilor din statele membre UE din sud-estul Europei în privinţa securităţii furnizării şi a siguranţei reţelelor de energie electrică. Cuplarea estimată a pieţelor respective va fi următoarea etapă de armonizare şi integrare a regiunii în piaţa unică europeană de energie electrică cu beneficii semnificative pentru consumatori. Această dezvoltare este rezultatul unui efort colectiv şi a fost posibilă graţie acţiunilor coordonate ale tuturor OTS-urilor. Sunt convins că CC SEleNe va îndeplini rolul său cheie în mod eficient şi transparent spre beneficiul tuturor participanţilor, continuând şi lărgind tradiţia cooperării bune şi eficiente între OTS din zona noastră”, spune Ioannis Kampouris, preşedintele şi directorul executiv al CC SEleNe.

În cadrul de reglementare european principalele responsabilităţi privind siguranţa regională a reţelei CC SEleNe sunt: analiza planificării siguranţei în funcţionare(cunoscută şi drept analiza coordonată a siguranţei); coordonarea planificării deconectărilor; calcularea coordonată a capacităţii; prognoze ale adecvanţei pe termen scurt şi foarte scurt; modelare individuală şi comună a reţelei şi livrarea seturilor de date.

”Îmbunătăţirea siguranţei energetice şi a cooperării atât la nivel organizatoric cât şi tehnic ne aduce mai aproape de o Europă integrată energetic. Această etapă face parte dintr-o evoluţie normală şi necesară a siguranţei în funcţionare a regiunii în lumina implementării noului model comun al pieţei de energie electrică”, spune Cătălin Niţu, CEO al Transelectrica SA (România).

La rândul său, Manos Manousakis, preşedinte & CEO al IPTO (Grecia), salută înfiinţarea Centrului de Coordonare a Reţelei de Energie Electrică din Sud-Estul Europeni la Tesalonic, ca o încununare a dezbaterilor ultimelor luni între operatorii vecini.

”Suntem convinşi că CC SEleNe va spori eficienţa operării pieţei de energie electrică din regiune şi va contribui la consolidarea ei mai rapidă şi mai eficientă la nivel european şi regional. Cu toate acestea, ambiţia noastră pentru CC SEleNe nu se opreşte aici. Obiectivul nostru este să atragem mai mulţi operatori de transport şi sistem în noua companie pentru a extinde şi consolida scopul acesteia în beneficiul concurenţei şi al pieţei libere din sectorul energiei electrice, spune el.

Această iniţiativă care face parte din proiectele de coordonare a operatorilor de transport şi sistem pentru gestionarea sigură a sistemului european de energie electrică întăreşte rolul strategic al Terna în Europa şi în zona mediteraneeană, afirmă Stefano Donnaruma, CEO al TERNA SpA (Italia).

”Actualmente, avem 26 de interconexiuni cu ţările învecinate, ceea ce contribuie la integrarea sistemului italian de energie electrică în sistemul european într-o manieră mai sigură, eficientă şi sustenabilă. Acest proiect nou consolidează cooperarea între operatori şi promovează tranziţia energetică ce se desfăşoară în Italia şi în Europa. Terna deja se preocupă de acest aspect: noul Plan de Dezvoltare pe 2020 prevede investiţii de peste 14 miliarde de euro în reţeaua naţională de energie electrică spre a conecta mai departe Italia cu alte ţări conform scopurilor de decarbonizare din noile linii directoare ale Pactului Verde UE”, spune el.

Centrul de coordonare regională a securităţii operaţionale (Regional Security Coordinator - RSC) are ca scop consolidarea cooperării la nivel regional în ceea ce priveşte operarea coordonată a sistemelor electroenergetice.”Salut înfiinţarea RSC ca rezultat al negocierilor fructuoase între părţile care vor asigura funcţionarea sistemelor de energie electrică. Înfiinţarea acestuia este răspunsul la provocările cu care se confruntă actualmente operatorii de transport şi sistem. Munca noastră comună în cadrul Centrului de Securitate Regională va consolida cooperarea operatorilor înspre cuplarea pieţei de energie electrică din regiune în contextul liberalizării şi integrării depline a Balcanilor occidentali. Conectarea geografică a ţărilor noastre are nevoie de colaborarea noastră activă înspre funcţionarea armonizată a sistemului energetic european. Sunt încrezător că funcţionarea RSC va asigura securitatea furnizării energiei electrice. Serviciile furnizate de către noul RSC vor contribui la schimburi fiabile de date şi informaţii între OTS şi la eficienţa reţelelor de transport al energiei electrice”, precizează Angelin Nikolaev Tsachev, preşedinte & CEO al ESO-EAD (Bulgaria).

Noul centru regional va furniza o serie de servicii la nivelul SEE şi al GRIT, printre care: calculul coordonat al capacităţilor de schimb transfrontalier, coordonarea siguranţei în funcţionare la nivel regional, construirea unui model comun de reţea, coordonarea regională a retragerilor din exploatare sau evaluarea regională a adecvanţei.

Intrarea CNTEE Transelectrica SA în acţionariatul Centrului regional de coordonare a securităţii operaţionale din SEE reprezintă o consecinţă a aplicării prevederilor legislaţiei europene în regiunea sud-estică a Europei.

”Sinergiile formării unui singur centru regional stabilit la Tesalonic, în Grecia, rezultă atât din infuzia comună de cunoştinţe în cadrul SEE RSC, cât şi din economiile de scară generate de împărţirea costurilor comune pe o bază extinsă de beneficiari ai serviciilor centrului regional”, arată Transelectrica.

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA este, din anul 2018, parte din acţionariatul TSCNET Services GmbH, unul dintre principalii Coordonatori Regionali de Securitate (RSC) pentru reţeaua europeană de transport al energiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite