ONU a raportat despre activitatea de asigurare a exporturilor de alimente din Rusia şi Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Dezvăluirea unor detalii suplimentare va pune însă în pericol succesul discuţiilor, a declarat secretarul general al organizaţiei, António Guterres.

ONU lucrează îndeaproape pentru a ajunge la un acord pentru a asigura exporturile de alimente din Rusia şi Ucraina, iar dezvăluirea unor detalii suplimentare ar pune în pericol succesul discuţiilor. Acest lucru a fost declarat miercuri de secretarul general al ONU, António Guterres, la un briefing susţinut de Global Food, Energy and Financial Crisis Response Group.

Potrivit secretarului general, o soluţionare politică a situaţiei din Ucraina trebuie găsită în conformitate cu dreptul internaţional şi Carta ONU. "Până când se va întâmpla acest lucru, trebuie să acţionăm urgent pe două fronturi. În primul rând, trebuie să aducem stabilitate pieţelor alimentare şi energetice mondiale pentru a rupe ciclul de creştere a preţurilor şi a uşura poziţia ţărilor în curs de dezvoltare", a menţionat el. . . , precum şi de a aduce alimentele şi îngrăşămintele Rusiei pe pieţele mondiale, în ciuda conflictului”.

„I-am cerut Preşedintelui Conferinţei ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare a Exporturilor, Rebeca Greenspan şi Subsecretarului general, Martin Griffiths să coordoneze două grupuri operative pentru a ajuta la atingerea unui pachet care să asigure exporturi sigure de alimente ucrainiene peste Marea Neagră, precum şi acces nestingherit la pieţele globale pentru alimente şi îngrăşăminte ruseşti. Acest acord este vital pentru sute de milioane de oameni din ţările în curs de dezvoltare", a spus Guterres. "Rebeca Greenspan şi Martin Griffiths au lucrat îndeaproape cu toate părţile pentru a merge mai departe. În ultimii 10 zile, au avut contacte directe cu Moscova, Kievul, Ankara, Bruxellesul şi Washingtonul.

"A spune ceva mai mult în această privinţă ar însemna să periclitez şansele de succes. Contez pe înţelegerea voastră", - a spus secretarul general al ONU. Guterres a subliniat necesitatea unei diplomaţii liniştite, de care ar putea depinde bunăstarea a milioane de oameni din întreaga lume.

"În al doilea rând, este necesar să se acorde imediat acces la resurse pentru a ajuta ţările şi comunităţile cele mai sărace. Guvernele trebuie să poată împrumuta fondurile necesare pentru a menţine economia şi prosperitatea populaţiei", a spus el.

Situaţia de pe piaţa alimentară
Situaţia din Ucraina şi sancţiunile pe scară largă impuse Rusiei de SUA şi UE au dus la întreruperi în aprovizionarea cu cereale, ceea ce creşte riscul unei crize alimentare în mai multe ţări din lume. De la începutul anului, preţurile la grâu şi porumb au crescut semnificativ. Stocurile mondiale de grâu, după cum s-a remarcat la o şedinţă a Consiliului de Securitate al ONU din 21 mai, vor fi doar pentru zece săptămâni şi situaţia este mai proastă decât în ​​criza din 2007-2008.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat anterior că criza alimentară din lume a avut loc cu mult înainte de „începerea unei operaţiuni militare speciale în Ucraina”, fiind declanşată inclusiv de pandemia şi calculele greşite ale ţărilor occidentale. Lavrov a subliniat că situaţia actuală a exacerbat problema, iar sancţiunile occidentale au devenit unul dintre motivele cheie ale întreruperii aprovizionării cu alimente, ceea ce a exacerbat criza.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite