OFICIAL Mall-urile se vor deschide pe 15 iunie. Excepţie fac cinematografele şi locurile de joacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Economiei Virgil Popescu a anunţat marţi că mall-urile se vor deschide pe data de 15 iunie, dacă numărul infectărilor scade. Excepţie vor face cinematografele şi locurile de joacă.

Virgil Popescu şi premierul Ludovic Orban au avut marţi o întâlnire cu membri ai Asociaţiei Investitorilor de Real Estate din România. „Aceştia ne-au prezentat problemele cu care s-au confruntat în această perioadă de criză”, a spus ministrul.

Drept urmare, în urma discuţiilor avute, Guvernul a stabilit că, în cazul în care situaţia epidemiologică ne va arăta că numărul persoanelor infectate scade, vor fi deschise mall-urile începând cu data de 15 iunie.

„Însă, pentru moment, nu luăm în calcul ca din data de 15 iunie să fie deschise cinematografele şi locurile de joacă, din interior. Uşor, uşor se vor da măsuri de relaxare, pentru a ajuta la revitalizarea economiei, pentru ca viaţa să revină la normalitate”, a completat Popescu.

Ministrul Economiei a clarificat, ulterior, la Digi24, că regulile pe care ar trebui să le urmeze fiecare mall vor fi stabilite de ministerul Sănătăţii împreună cu proprietarii de mall-uri şi cu reprezentanţii mediului de afaceri.

Întrebat dacă a fost stabilit un număr maxim de persoane care va avea acces în mall, ministrul a precizat că nu au avut loc discuţii tehnice, iar aceste detalii vor fi stabilite cu ministerul Sănătăţii.

Comunicatul Ministerului Economiei:

La iniţiativa secretarului de stat Liviu Rogojinaru, reprezentanţi ai marilor centre comerciale şi ai retailerilor din domeniul nealimentar au avut o întâlnire, în prezenţa preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, pe tema identificării unor soluţii eficiente la problemele comune cauzate de epidemia de coronavirus.

Proprietarii de malluri şi patronatele din retailul nealimentar au formulat propuneri pentru calendarul redeschiderii centrelor comerciale, în condiţii de siguranţă sanitară, după suspendarea activităţii ca urmare a măsurilor de limitare a răspândirii pandemiei SARS-CoV-2.

Discuţiile au vizat modificarea modelelor de business şi a comportamentului cumpărătorilor, pericolul redirecţionării acestora dinspre offline către online, precum şi necesitatea dezvoltării unui model de restructurare a ecosistemului mallurilor.

Secretarul de stat Liviu Rogojinaru a solicitat celor prezenţi să îşi transmită punctele de vedere şi soluţiile propuse pentru revenirea la normalitate a activităţii economice, pentru a fi analizate la nivel guvernamental. Oficialul a prezentat, în context, câteva idei referitoare la programele de suport guvernamental pentru IMM-urile din domeniile afectate de criză - retail, HoReCa etc., precizând că vor exista programe similare şi pentru companiile mari. „Programele se adresează tuturor industriilor afectate, iar accesarea lor va fi digitală. Deschiderea autorităţilor publice pentru dialog este totală. De altfel, la nivelul MEEMA, am creat un grup consultativ din care fac parte reprezentanţi ai mediului de afaceri, mediului bancar, mediului universitar, cu care păstrăm un contact permanent, pentru a avea un feedback real şi imediat din partea tuturor operatorilor economici din piaţă”, a transmis Liviu Rogojinaru.

Participanţii la dezbatere au subliniat importanţa predictibilităţii şi a coerenţei măsurilor guvernamentale de repornire a economiei şi au solicitat sprijinul autorităţilor pentru reglementarea situaţiei existente între proprietarii centrelor comerciale şi chiriaşii retaileri cu privire la chiria spaţiilor în perioada suspendării activităţii şi în cea imediat următoare reluării acesteia.

La discuţii au participat reprezentanţi ai Organizaţei Patronale a Retailerilor din România (RORETAIL), Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Federaţiei Patronale a Reţelelor de Comerţ, reprezentaţi ai industriei de beauty, consultanţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite